ZDRAVILO?

Pacient v Nemčiji premagal ebolo

Objavljeno 05. november 2014 17.49 | Posodobljeno 05. november 2014 17.49 | Piše: STA, Mo. S.

Začeli so mu odpovedovati organi, potreboval je tudi pomoč pri dihanju.

FRANKFURT, MADRID – Ugandski zdravnik, ki se je z ebolo okužil pri pomoči okuženim v Sierri Leone in so ga pred dobrim mesecem začeli zdraviti v nemškem Frankfurtu, je premagal virus, so danes sporočili tamkajšnji zdravniki. 

Pri ugandskem zdravniku ni več mogoče zaznati virusa, a bo vseeno še dva tedna ostal v izolaciji, da bi si lahko tako popolnoma opomogel, so pojasnili v univerzitetnem kliničnem centru Frankfurt. Okužil se je, ko je bil v okviru italijanske humanitarne organizacije v Sierri Leone, v Frankfurt pa so ga na zdravljenje pripeljali 3. oktobra.

Do ozdravitve je bil celo v smrtni nevarnosti. Začeli so mu odpovedovati organi, potreboval je tudi pomoč pri dihanju. Še pred 10 dnevi ni bilo mogoče vedeti, ali bo preživel. Zdaj lahko samostojno hodi, normalno jé in nima bolečin. V zadnjih dneh je zanj skrbelo skupno 30 zdravnikov in 60 zdravstvenih tehnikov, zdravljenje pa je stalo približno milijon evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Medicinska sestra izpuščena

Medtem so po enomesečni obravnavi iz bolnišnice v Madridu končno izpustili špansko medicinsko sestro, ko zadnji krvni testi niso pokazali nobenih sledi ebole. »Počutim se še nekoliko šibko,« je dejala 44-letna Teresa Romero.

Teresa je bila del ekipe v madridski bolnišnici Carlosa III. in je skrbela za dva španska misijonarja, ki sta se okužila v Afriki, nato pa avgusta in septembra umrla v Španiji. Pri medicinski sestri so okužbo z ebolo ugotovili 6. oktobra. Bila je prva oseba, ki se je z virusom okužila zunaj Afrike, kjer je zaradi ebole umrlo že skoraj 5000 ljudi.

Deli s prijatelji