SIBIRIJA

Oživili 30.000 let star virus: se vračajo najhujše bolezni?

Objavljeno 10. september 2015 09.24 | Posodobljeno 10. september 2015 09.23 | Piše: E. C.

Znanstveniki so napovedali oživitev velikanskega virusa, ki se nahaja pod sibirskim ledom.

Fotografija je simbolična.

PARIZ – Francoski znanstveniki so pod sibirskim ledom odkrili 30.000 star virus. V laboratoriju jim ga je uspelo oživiti. Virus naj ne bi bil nevaren za ljudi in živali. Odkritje je kljub temu sprožilo zaskrbljenost, da bi povečana rudarska aktivnost in črpanje nafte v hitro segrevajočih se severnih območjih lahko zmotila speče mikrobe.

Nevarno segrevanje

Zaradi globalnega segrevanja pa Jean-Michel Claverie opozarja, da obstaja nevarnost, da bi zmotili tudi človeške patogene. Povprečna temperatura površja se na območju, ki vsebuje viruse, zvišuje hitreje kot v zmernem podnebju, ugotavljajo: »Za oživitev nevarnega virusa, ujetega v ledu, je dovolj le nekaj delcev virusa, ki so še vedno nalezljivi in so primeren gostitelj.«

Virus so kategorizirali kot velikanski, premer naj bi imel več kot pol mikrona. Mollivirus siberiicum ,  najden v ledu na severovzhodu Rusije, je dolg 0,6 mikrona.

Claverie opozarja, da moramo ostati previdni, saj se v nasprotnem primeru lahko povrnejo bolezni, ki so bile že davno odpravljene. Vrnile pa bi se lahko še hujše bolezni, piše Net.hr.

Novo odkriti virus kar 500 genov, navadne gripe zgolj osem

Claveriejeva ekipa strokovnjakov je že oživila nekaj virusov, najdenih v ledu. Presenetilo jih je, ko so ugotovili, da je vse več gensko kompleksnih sodobnih virusov. Eden od njih ima 500 genov, pri čemer jih šteje eden izmed najpogostejših tipov gripe le osem.

 

Deli s prijatelji