POVEZANOST

Osupljiva ploščad med nebom in zemljo

Objavljeno 16. julij 2013 20.37 | Posodobljeno 16. julij 2013 20.39 | Piše: A. G.

Hallstatt in Kitajska zaradi umetnika Aija Weiweija vse bolj povezana.

Avstrijske gore so bogatejše za spektakularno zanimivost, ob kateri se številnim obiskovalcem dobesedno naježijo lasje. Nedavno so v znani zimsko-športni regiji Schladming - Dachstein odprli avstrijsko-kitajski »nebeški most«, ki vodi v nič oziroma na izjemno razgledno točko z edinstvenim pogledom po daljni okolici.

Tja popelje pogumne nadobudneže, ki se ne bojijo vrtoglave višine, štirinajst ozkih kovinskih stopnic. Na njenem koncu štrli dobrih sto metrov nad strmim gorskim pobočjem vodoravno v zrak majhna zastekljena ploščad. Za nameček vodi pot do nje tudi prek najvišjega avstrijskega visečega mostu pod znamenito ledeno palačo, kot imenujejo zgornjo postajo nove gorske panoramske žičnice.

Streha Štajerske

Avstrijski Dachstein sestavljajo dva vrhova in mizasto pogorje na meji med Štajersko in Zgornjo Avstrijo. Dvojni vrh z goro izjemne lepote, ki so jo opevali pesniki in upodobili znani krajinski slikarji, doseže skoraj tri tisočake (višji vrh meri 2995 metrov) in je najvišji štajerski vrh, masiv pa z bogato floro in favno ter minerali ena najzanimivejših gora daleč naokoli. Posebno lep je pogled z juga na tisoč metrov visoko pobočje iz rdečkastega dachsteinskega apnenca.

Spada v severne Alpe, na njegovem severovzhodnem boku se razteza halštatski ledenik, le kakšnih deset kilometrov pa je do slikovitega mesteca Hallstatt, ki leži ob istoimenskem jezeru. Po bogatih arheoloških najdbah iz pradavnine so poimenovali halštatsko kulturo, od leta 1997 je regija Hallstatt - Dachstein - Salzkammergut vpisana v Unescovo naravno in kulturno dediščino. Pred tedni so hudourniki med nenavadno močnim poletnim neurjem v nekaj minutah zasuli zgodovinsko jedro mesteca, ki je čudežno prestalo sodni dan. Njegovo kopijo najdemo v parku svetovnih čudes na Kitajskem.

Kitajska skala na vrhu Dachsteina

Prvi človek se je na vrh mizaste gore povzpel davnega leta 1834, leto prej je poskušal ledenik po dolgem prečkati habsburški pustolovec, nadvojvoda Karl, vojni pisatelj, ki je kot general sodeloval v pomembnejših bitkah proti Napoleonu, in starejši brat Slovencem ljubega nadvojvode Janeza.

Gora je zaradi lepote, razgledov in zahtevnosti do danes priljubljena med alpinisti, dostopna je tudi v zimskih mesecih. Vzpon je navadnim smrtnikom leta 1951 omogočila žičnica, od leta 1969 se je skoraj do vrha mogoče popeljati še z južne, štajerske strani. Razvpiti, od oblasti preganjani kitajski umetnik Ai Weiwei je dal leta 2010 na vrh Dachsteina prepeljati štiri tone težko skalo, ki se je dve leti prej med potresom odlomila v kitajski pokrajini Sečuan. Potres je zahteval več tisoč žrtev, med mrtvimi je bilo zelo veliko otrok. Pomniku spopada med naravo in človekom so se sicer uprli okoljevarstveniki v alpskih društvih, a niso mogli preprečiti spektakularne helikopterske namestitve tik pod vrhom.

Deli s prijatelji