BREXIT

Ostra Merklova: Kdor zapusti družino, ne more pričakovati privilegijev, kot so jih imeli

Objavljeno 28. junij 2016 14.39 | Posodobljeno 28. junij 2016 14.39 | Piše: STA, A. L.

Ponovila je, da ne bo nobenih formalnih ali neformalnih pogovorov z Londonom glede okvirov izstopa iz EU, dokler vlada v Londonu formalno ne sproži člena 50 po lizbonski pogodbi.

BERLIN Velika Britanija »ne more pričakovati enakih privilegijev, kot jih je imela doslej«, je ob odločitvi Britancev za odhod iz EU danes v nagovoru bundestaga v Berlinu izjavila nemška kanclerka Angela Merkel.

»Kdor zapusti družino, ne more pričakovati enakih privilegijev, kot jih je imel doslej, ne da bi nosil tudi obveznosti,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala Merklova pred odhodom na vrh EU v Bruslju.

Mora biti jasna ločnica

Ponovila je, da ne bo nobenih formalnih ali neformalnih pogovorov z Londonom glede okvirov izstopa iz EU, dokler vlada v Londonu formalno ne sproži člena 50 po lizbonski pogodbi. Prav tako je opozorila, da tudi potem na pogajanjih ne bo »izbiranja«.

»Zagotoviti moramo, da bo jasna razlika med tem, ali država želi biti članica EU ali ne,« je poudarila nemška kanclerka in izrazila prepričanje, da je unija »močna, da bo preživela« brexit in da bo še naprej zagotavljala blaginjo in stabilnost na celini. Pozvala je tudi preostale članice EU, naj bodo odločne. »Zdaj moramo gledati naprej in narediti vse, da pridemo do pravih sklepov in sprejmemo nujne odločitve.«

Deli s prijatelji