UKREP

Osnovnošolci nimajo več domačih nalog

Objavljeno 12. januar 2012 19.35 | Posodobljeno 12. januar 2012 19.15 | Piše: Mo. S./STA

Pravilniki za osnovne šole na Hrvaškem ne omenjajo domačih nalog.

Učencem so odpravili domače naloge.

OSIJEK – Učencem osnovne šole Vijenac v Osijeku ni več treba pisati domačih nalog, je odločil ravnatelj šole Stjepan Sokol. Kot je pojasnil, nobeden od pravilnikov o pouku na Hrvaškem ne navaja, da so domače naloge obvezne, njegove izkušnje pa kažejo, da so učenci med poukom v šoli pridnejši, če vedo, da ne bodo imeli domačih nalog.

Metoda, ki ustvarja pridne otroke?

»Načeloma učenci doma samo končajo delo, ki ga niso uspeli narediti v šoli. Na ta način smo dosegli, da so med poukom pazljivejši in pozorneje poslušajo, saj nobenemu ni v interesu, da bi potem še kakšno uro doma preživel ob zvezkih,« je dodal Sokol, ki je pred nekaj leti napisal članek na to temo.

Sokol je še spomnil, da učitelji v šolah pogosto popravljajo domače naloge, ki so jih svojim otrokom pripravili starši. Kot je napovedal, bodo letos opravili novo raziskavo med učenci, da bi preverili učinke odločitve o odpravi domačih nalog.

Delovne navade in odgovornost

Seveda ima ravnatelj tudi nasprotnike. Ti zatrjujejo, da so domače naloge pomembne za delovne navade, doslednost, odgovornost in vsakdanje vaje učencev. Ravnateljica osnovne šole Bilje v istoimenskem kraju pri Osijeku Vera Eftimov tako meni, da domače naloge niso nujno potrebne med vikendom, na podlagi svojih »bogatih izkušenj učiteljice, matere in babice« pa izpostavlja, da se 80 odstotkov šolskih otrok uči zgolj ob opravljanju domačih nalog.

Le predstavljamo si lahko, kaj bi se ob ukinitvi domačih nalog zgodilo v Sloveniji ...

Deli s prijatelji