VRNITEV

Orli se vračajo v New York

Objavljeno 10. maj 2015 10.01 | Posodobljeno 10. maj 2015 10.01 | Piše: S. I.

Na Staten Islandu sta začela gnezditi beloglava orla, ki naj bi že maja dobila prvega mladiča.

Beloglavi orel, državni simbol ZDA. Foto: Reuters

V New Yorku so opazili par beloglavih orlov, ki se je naselil na vrhu drevesa na južni obali Staten Islanda, v najbolj predmestnem delu velikega jabolka.

»To se ni zgodilo že od začetka 19. stoletja,« pravi Tod Wilson iz newyorške naravovarstvene organizacije Audubon. »Letos smo beloglave orle opazili že v vseh mestnih četrtih, a na Staten Islandu imajo celo gnezdo z najmanj enim jajcem,« navdušeno pojasnjuje Wilson.

Bodoči starši, ki so jih poimenovali Vito in Linda, se redno izmenjujejo med valjenjem in lovom. Opazovalci ptičev v New Yorku pričakujejo, da bodo podmladek dobili enkrat maja, avgusta pa bo mladi orlič že prvič poskusil leteti. Vito in Linda sta poskusno gnezdo naredila že lani, letos pa sta se odločila imeti tudi mladiče. Beloglavi orel, državni simbol ZDA, je bil leta 1978 razglašen za ogroženo vrsto. Njihovo število je v zadnjih letih precej naraslo, ker so oblasti več pozornosti namenile varovanju okolja, največ pa je naredila zvezna prepoved zloglasnega pesticida DDT, ki je veliko škode zadal tudi ljudem.

V zvezni državi New York, kjer v šestdesetih letih tako rekoč ni bilo več beloglavih orlov, so lani našteli že 254 gnezdečih parov teh veličastnih ptic roparic, ki zrastejo do 60 centimetrov v višino, razpon njihovih kril pa doseže kar dva metra. 

Deli s prijatelji