NOVINARSKA KONFERENCA

Orešković brez podpore svoje stranke

Objavljeno 03. junij 2016 22.06 | Posodobljeno 03. junij 2016 22.10 | Piše: STA, T. Pa.

Prvi podpredsednik hrvaške vlade Tomislav Karamarko je na današnji novinarski konferenci dejal, da premier Tihomir Orešković nima več podpore HDZ.

ZAGREB – Prvi podpredsednik hrvaške vlade Tomislav Karamarko je na današnji novinarski konferenci na sedežu HDZ dejal, da premier Tihomir Orešković nima več podpore HDZ. Povedal je, da bo HDZ poskušala oblikovati novo večino v saboru ali pa bodo sledile predčasne parlamentarne volitve.

Karamarko je zavrnil Oreškovićevo zahtevo po odstopu s položaja prvega podpredsednika vlade. Kot je pojasnil, je bil izbran na volitvah z glasovi 800.000 volivcev, medtem ko so Oreškovića za premierja potrdili v saboru, v katerem ima HDZ s partnerji večino poslancev.

Spomnil je, da ga je Orešković v preteklih tednih večkrat podprl, potem ko je opozicija zahtevala saborsko razpravo o nezaupnici proti njemu zaradi poslovnih povezav njegove žene z lobistom madžarskega Mola. Podpora premierja je bila jasna tudi, ko je Most zahteval odstop Karamarka iz vlade.

»Gospod Orešković ne uživa več našega zaupanja po današnjem salto mortale, ki ga nihče ne razume,« je dejal Karamarko, s katerim so bili na novinarski konferenci tudi drugi vodilni predstavniki HDZ.

Povedal je, da je bila današnja Oreškovićeva zahteva nepričakovana in da bodo o naslednjih korakih HDZ razpravljali na sobotni seji predsedstva stranke.

Pojasnil je, da razmišljajo o poskusu oblikovanja nove saborske večine, če jim ne bo uspelo, pa bodo sledile predčasne parlamentarne volitve. Dejal je sicer, da bi raje oblikovali novo parlamentarno večino, ker so volitve drage in vzamejo veliko časa.

Dejal je, da se Most neodvisnih list ni pokazal kot verodostojen partner in da se je obnašal, kot bi bil opozicija, čeprav je HDZ velikokrat popustila. »Če se je začel proces razdružitve, se je začel danes,« je poudaril.

Petrov je približno pol ure pred tem izjavil, da je pripravljen odstopiti, če bo to prispevalo k boljši prihodnosti in stabilizaciji Hrvaške. Obenem je vztrajal, da mora Karamarko oditi iz vlade.

Orešković je danes pred novinarji ocenil, da so odnosi med Karamarkom in Petrovom postali preveliko breme za vlado in Hrvaško ter je zahteval njun odstop. Poudaril je, da sam ne namerava odstopiti s premierskega položaja.

Na Hrvaškem ocenjujejo, da Hrvaška tako rekoč nima več vlade, ki je začela svoj mandat januarja letos po številnih preobratih pri oblikovanju saborske večine po parlamentarnih volitvah novembra lani, na katerih je zmagala Domoljubna koalicija na čelu s HDZ.

Deli s prijatelji