POTREBUJE DENAR

Oregon prodaja državni gozd

Objavljeno 16. december 2014 08.42 | Posodobljeno 16. december 2014 08.42 | Piše: S. I.

Z denarjem naj bi financirali javno šolstvo.

Pogrešanega so našli (fotografija je simbolična).

Ameriška zvezna država Oregon potrebuje denar za šolstvo, hkrati pa se želi distancirati od okoljsko vprašljive prodaje lesa, s katero je do zdaj financirala državne izobraževalne ustanove. Zato se je državna oblast odločila prodati 37.200 hektarov gozda, za katerega naj bi dobila od 240 do 560 milijonov evrov.

Denar od prodaje Elliott State Foresta, ki leži na obali Tihega oceana, bodo dali v poseben sklad za javno šolstvo. Gozd, ki je bil nacionaliziran leta 1930, je do zdaj upravljal javni sklad. Oregonski naravovarstveniki so nedavno dosegli omejitev sečnje lesa v tihomorskih gozdovih – in prav zato je vsota, ki naj bi jo iztržili, še tako nedorečena.

Bodoči lastnik se bo moral zavezati, da bo del območja pustil odprtega za javnost, poleg tega pa ne bo smel sekati najstarejših dreves, ki zavzemajo skoraj polovico predela. Čeprav bi se utegnilo zgoditi, da bo prevladal poslovni interes, so naravovarstveniki zadovoljni. »Leta in leta je Oregon sekal stare dele gozda, da bi dobil denar za javne šole,« pravi Josh Laughlin, direktor kampanj v organizaciji Cascade Wild. »Tako ne gre več.«

Po uradnih podatkih je Oregon s prodajo državnega lesa v obdobju 1997–2012 zaslužil več kot sto milijonov dolarjev, s katerimi je lahko financiral šole. Toda sečnja ogroža marmornate pritlikave njorke, ogroženo vrsto morskih ptic, ki gnezdijo v krošnjah prastarih dreves. Država je zato 2013. po močnih pritiskih okoljevarstvenih lobijev omejila sečnjo, zaradi česar pa je šolski sklad tisto leto izgubil skoraj tri milijone dolarjev.

Deli s prijatelji