MADŽARSKA

Orban govori o evropskih inkvizitorjih

Objavljeno 22. julij 2017 21.22 | Posodobljeno 22. julij 2017 21.24 | Piše: STA, Ma. M.

Madžarska bo Poljsko branila pred evropskimi inkvizitorji.

Viktor Orban.

BUDIMPEŠTA – Madžarski premier Viktor Orban je danes dejal, da bo Madžarska podprla Poljsko v njenem sporu z EU. »Inkvizicijska ofenziva EU na Poljsko ne bo uspela, ker bo Madžarska uporabila vsaj pravna sredstva, da pokaže solidarnost z Varšavo,« je dejal Orban. »Podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans je veliki inkvizitor, čigar cilj je obsodba Poljske,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa na srečanju s konservativnimi politiki v Romuniji dejal Orban.

Evropska komisija je v sredo Varšavo posvarila, da je zelo blizu sprožitev 7. člena pogodbe EU, ki v skrajnem primeru sistemskih groženj pravni državi predvideva začasen odvzem glasovalnih pravic kršiteljici. Načrtovana poljska pravosodna reforma namreč bistveno povečuje sistemsko grožnjo pravni državi, je izpostavil Timmermans.

Poljski senat je minulo noč sprejel že tretji zakon v okviru reforme pravosodja, ki se nanaša na reformo vrhovnega sodišča. Reforma po trditvah poljske opozicije ogroža delitev oblasti v državi in vzpostavlja nadzor izvršilne oblasti nad pravosodno. Pred sprejetjem pravosodne reforme so danes Varšavo posvarile tudi ZDA.

Zakone o pravosodju, ki sta jih sprejela oba domova poljskega parlamenta, mora potrditi še predsednik Andrzej Duda, ki prihaja iz vladajoče stranke Zakon in pravičnost Jaroslawa Kaczynskega.

Deli s prijatelji