POROČILO KOMISIJE

Opozorilo: V Sloveniji velika tveganja, nujno nadaljnje ukrepanje

Objavljeno 02. junij 2014 19.33 | Posodobljeno 02. junij 2014 19.33 | Piše: STA, S. U.

Komisija se je odločila, da za zdaj ne bo začela postopka zaradi presežnih neravnovesij proti nobeni članici, bo pa članice s presežnimi neravnovesji, torej Slovenijo, Hrvaško in Italijo, še posebej pozorno spremljala.

BRUSELJ – Slovenija se odločno spopada s presežnimi makroekonomskimi neravnovesji, a se kljub temu še vedno sooča z veliki tveganji, zato je potrebno nadaljnje ukrepanje, je poudaril evropski komisar za gospodarske in denarne zadeve Olli Rehn ob predstavitvi priporočil za proračunsko in reformno ukrepanje.

Izpostavil je potrebo po nadaljnjem ukrepanju za odpravo presežnega primanjkljaja in zagotovitev vzdržnosti javnega dolga ter pri soočanju z izzivi v bančnem in korporativnem sektorju, vključno z izboljšanjem upravljanja podjetij v državni lasti.

Komisija se je odločila, da za zdaj ne bo začela postopka zaradi presežnih neravnovesij proti nobeni članici, bo pa članice s presežnimi neravnovesji, torej Slovenijo, Hrvaško in Italijo, še posebej pozorno spremljala. Tudi predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso je opozoril, da bodo še posebej pozorno spremljali osem držav, ki so dobile zelo podrobne roke: Slovenijo, Francijo, Italijo, Irsko, Portugalsko, Hrvaško, Madžarsko in Španijo.

Deli s prijatelji