NEVARNO

Operativec IS: Med begunci že na tisoče džihadistov

Objavljeno 08. september 2015 09.36 | Posodobljeno 07. september 2015 21.54 | Piše: Mo. S.

»Naše sanje so, da kalifat ne bo le v Siriji, ampak po vsem svetu. In imeli ga bomo kmalu, če bo bog dal,« je povedal operativec.

Po objavi posnetka je spletni portal ugasnil.

DAMASK – Operativec Islamske države razkriva, da je ta skrajna organizacija v Evropo uspešno pretihotapila na tisoče prikritih džihadistov. Pravi, da gre za več kot 4000 oboroženih skrajnežev, ki v družbi beguncev napredujejo proti državam zahodne Evrope ali pa so že tam.

Moški v 30. letih pravi, da je tajna operacija popolnoma uspela. »Le počakajte,« je dejal, za BuzzFeed pa razkril tudi, kako infiltracija poteka. Islamska država naj bi aktivno tihotapila nevarne oborožence čez slabše varovano turško mejo v bogatejše zahodnoevropske države. Po njegovih besedah je to le začetek večjega načrta oziroma maščevanja na napade koalicije pod vodstvom ZDA. »Če me kdo napade, ga bom zagotovo napadel nazaj,« naj bi povedal.

Izkoriščali naj bi radodarnost držav?

Kot poroča express.co.uk, islamski ekstremisti izkoriščajo radodarnost držav, kamor so se napotili begunci. Pomešajo se namreč mednje in se s pomočjo evropskih držav pomikajo proti cilju.

V Turčijo je iz nesrečne Sirije prebežalo že več kot milijon in pol obupanih ljudi, nato pa nadaljujejo pot ali čez Sredozemsko morje proti Italiji ali pa čez Egejsko morje do Grčije in potem naprej po Balkanu proti severu. Tam se obrnejo na oblasti in zaprosijo za azil. Enako pa ravnajo tudi tisti malce nevarnejši. »Obnašajo se tako kot begunci,« je o njih povedal operativec. Eden naj bi že priznal, da je v Evropo pomagal več kot 10 izurjenim upornikom, in sicer pod krinko iskalcev azila. Nekateri naj bi sicer v Evropi želeli obiskati svoje družine, drugi pa želijo biti le pripravljeni. V dneh, ko Evropa sprejema vse več beguncev, se je povečalo tudi število tistih, ki se med njimi tihotapijo.

Če bo bog dal ...

Moški je povedal še, da ima Islamska država ambiciozne načrte. »Naše sanje so, da kalifat ne bo le v Siriji, ampak po vsem svetu. In imeli ga bomo kmalu, če bo bog dal,« je povedal. Prepričan je sicer, da bodo prihodnji napadi prizadeli le zahodne oblasti, ne pa tudi civiliste, čeprav o podrobnostih napadov ve le malo.

Deli s prijatelji