OBEDOVALNICA

Okus prve dame se spreminja

Objavljeno 13. julij 2015 21.03 | Posodobljeno 12. julij 2015 18.13 | Piše: U. S.

Michelle Obama izbrala nove stole, zavese in preprogo.

Michelle Obama.

Prva dama ZDA Michelle Obama se je odločila malce osvežiti državniško jedilnico: v sobano, v kateri se odvijajo številne večerje in drugi uradni dogodki v Beli hiši – tam je prostora za kar 140 ljudi –, je dodala svilene zastore v kombinaciji svetlo rjave in pavje modre barve ter po naročilu narejene mahagonijeve stole.

Nič več ni zaves iz svile in brokata, ki so bile okrašene z rožami in trakovi, prav tako ne stolov, oblazinjenih s tkanino bež barve. Postopna obnova državniške obedovalnice poteka že od 2012., ko je prispela po naročilu narejena volnena preproga, prenovo je odobril komite za ohranjanje Bele hiše. Zadnjikrat so državniško jedilnico obnovili leta 1998, ko je bil predsednik Bill Clinton.

Koliko je stala prenova, ni povsem znano, po nekaterih informacijah naj bi zanjo odšteli 590.000 dolarjev, stroške so pokrili iz posebnega sklada, namenjenega vzdrževanju sob v bivališču predsednika ZDA, ki so odprte za javnost. No, spremembe v državniški jedilnici so se zgodile nekaj mesecev potem, ko je dala odpoved glavna cvetličarka v Beli hiši Laura Dowling, iz stavbe pa so jo pospremili varnostniki. Menda je bila prizadeta, ker je odšla, za svoj odhod pa je krivila ostro tekmovalnost med izbranimi dekoraterji in oblikovalci, ki delajo v Beli hiši. »Žalostna je bila, ker je odhajala. Ponosna je bila na svoje delo, za vse je krivo ljubosumje, Laura ni naredila nič narobe. Trdo je delala, vselej je bila profesionalna. Z možem nočeta govoriti o tem, a pravita, da bo prišel čas, ko bosta povedala, kaj se je zgodilo,« je povedal nekdo, ki je blizu Dowlingovi. Njena predhodnica Nancy Clarke je v Beli hiši kot glavna cvetličarka delala več kot 30 let.

Dowlingova je začela v Beli hiši delati 2009., premagala je nekaj tekmecev, vsi so morali oblikovati imeniten aranžma. Svoj slog je opisala kot novo cvetlično estetiko s pridihom elegance, ki jo navdihujejo gozdovi, travniki in parki. A njen tekmec, ki še dostavlja šopke v Belo hišo, pravi, da je začel njen bahavi slog prvi dami presedati. Da se je okus Obamove spremenil, priča ravno prenova državniške jedilnice, še pravijo.

Mimogrede: februarja je Obamova razkrila nov videz stare družinske obedovalnice, manjše jedilnice ob državniški v prvem nadstropju. Sončno rumene stene in zavese ter preprogo v svetli barvi so zamenjali sive stene in rdeče zavese ter volnena preproga črne, bele in sive barve.

 

Deli s prijatelji