BREZMEJNA OBLAST

Okrutni Kim usmrtil strica

Objavljeno 14. december 2013 18.00 | Posodobljeno 14. december 2013 18.00 | Piše: E. B.

Korejski diktator je usmrtil lastnega strica in nekdanjega mentorja.

Džang Song Thaek je bil vpliven politik in vojak, a pred dnevi obsojen izdajstva. Foto: Reuters

PJONGJANG – Nesporni izdajalec države, slabši od psa: tako je severnokorejska tiskovna agencija KCNA označila Džang Song Thaeka, strica in nekdanjega mentorja diktatorskega voditelja, ki ga je zaradi domnevnega poskusa državnega udara doletela smrt.

Možakar je svoje dejanje priznal pred vojaškim tribunalom, njegovim besedam pa sta nemudoma sledili razrešitev vseh dolžnosti v komunistični stranki in položaja podpredsednika nacionalne komisije za obrambo ter obsodba na smrt. Obtoževali so ga tudi oviranja proizvodnje železa, gnojil in sintetičnega vlakna vinalona, menda je bil tudi ženskar in narkoman ter podkupljivec in pokvarjenec, ki si je »drznil sanjati drugačne sanje«, politični analitiki in tuji opazovalci pa domnevajo, da je bil izkušeni Džang Song Thaek preprosto grožnja mlademu in neustrašnemu voditelju, ki si z nasiljem in pretnjami, tudi jedrskimi, utrjuje položaj doma in po svetu vse od prevzema oblasti pred dvema letoma.

Rešeni smo notranjega izdajalca, obsežno poročajo severnokorejski mediji, medtem ko se njihova južna sovražnica zgraža ob okrutni vladavini Kim Džong Una, ki pa naj bi ga v mogočnega voditelja vzgojila prav teta Kim Kjong Huj, sestra pokojnega Kim Džong Ila in zdaj vdova. Hujeva velja namreč za gonilno silo komunistične stranke in največjo podpornico mladega diktatorja, o njeni vlogi v severnokorejski vladi pa pričajo tudi številne fotografije, na katerih je med izbranimi pomembneži največkrat edina ženska. Bodočega moža je spoznala med študijem, 1972. sta se poročila: v zakonu se jima je rodila hči, ki pa je 2006. med študijem v Parizu, pri svojih 29 letih, storila samomor.

Usoda vdove še neznana

Kakšna usoda bo doletela 66-letno vdovo, bomo verjetno izvedeli prav kmalu: da čaka usmrtitev tudi njo, ni povsem zgrešena misel, menijo strokovnjaki, Kim Džong Un se namreč znebi vsakogar, ki bi mu kakor koli utegnil ogroziti položaj ali ugled. Denimo, v dveletni vladavini je pokončal tudi svoje nekdanje dekle, ker naj bi snemala pornografske filme, razvedelo pa se je, da naj bi bila usmrčena nekoč članica iste zasedbe kakor zdajšnja prva dama – da ne bi na plan pricurljali kakšni sočni podatki, naj bi bila prav Ri Sol Džu pobudnica smrtne obsodbe! Konec je zaradi domnevno nespodobnega vedenja sicer doletel skupno dvanajst pevk in plesalk iz različnih pop zasedb, kažejo uradni podatki.

Mehkega srca pa ni bil niti Kim Džong Il, ki je ukazal, naj ustrelijo finančnega svetovalca, ker mu ni uspelo zajeziti inflacije, in nekega možakarja, ker je kršil stroge zakone glede uporabe mobilnikov in poklical prijatelja v južno sosedo (mobilni telefoni so namreč lahko le severnokorejske proizvodnje, klici pa ne smejo prestopiti državne meje), smrt pa je zaradi podobnega kaznivega dejanja, le obsežnejšega, doletela direktorja neke tovarne, saj je v kleti te redno opravljal mednarodne telefonske klice. Mimogrede, ustrelili so ga pred 150.000-glavo množico, v stampedu, ki je sledil, pa je umrlo še šest ljudi, 34 se jih je poškodovalo.

Deli s prijatelji