USPEŠNO

Okreva po 200.000-dolarskem posegu

Objavljeno 13. oktober 2012 20.45 | Posodobljeno 13. oktober 2012 20.45 | Piše: Emanuela Bubanj

Zadrčanko Stephanie Milda so v Chicagu uspešno operirali.

CHICAGO, ZADAR – Na poti do operacije se je spopadla s številnimi ovirami, a petletna Stephanie Milda iz Zadra je nazadnje zmagala s pogumom in vztrajnostjo. V Chicagu so deklico uspešno operirali in jo po vsej verjetnosti za vse večne čase odrešili posledic arnold-chiarijevega sindroma, ki je prizadel nekatere njene možganske strukture.

Veselje je veliko

Točneje mandlje, ki jih je legendarni kirurg dr. David Frim ločil in povzdignil, in vratno vretence C1, ki ga je strokovnjak odstranil. Likvor, možgansko-hrbtenjačna tekočina, zdaj teče povsem normalno, kot kaže, je ekipa v bolnišnici v Chicagu v sedemurnem posegu mali Stephanie podarila novo življenje. Predvsem pa brez bolečin, kajti deklica je že v prvih minutah po tem, ko se je prebudila iz narkoze, zadovoljno povedala, da je prav nič več ne boli! In – kar je najbolj razveselilo njene starše in sestro Melanie, ki jih od začetka bivanja v Chicagu spremlja psiholog in jim daje prepotrebno oporo – drugi načrtovani poseg po vsej verjetnosti ne bo niti potreben, ker je bila prva operacija že tako uspešna! Veselo novico bodo potrdile še dodatne preiskave, še več pa bo pokazalo dekličino okrevanje, a razlogov za zadovoljstvo in upanje je že več kot dovolj. S petletnico, ki zdaj prejema steroidno in antibiotično terapijo ter bo v bolnišnici ležala še kakšen teden dni, se veselijo tudi njeni prijatelji in preostali domači iz Zadra ter organizatorji dobrodelne akcije, s katero so družini pomagali zbrati potrebnih 215.000 evrov za zahteven poseg čez lužo, družino pa so obiskali tudi hrvaški Američani, ki že vrsto let živijo v Chicagu, in držali pesti za deklico.

Radodarnost

Mildovi so seveda neizmerno hvaležni vsem dobrotnikom, ki so s svojo radodarnostjo Stephanie pomagali na poti do zdravja, že zdavnaj pa so pozabili tudi na zamere zaradi podlih dejanj mnogih, ki so hoteli obogateti na najbolj nečloveški način: sredi prejšnjega meseca je, denimo, neznani tat po dobrodelnem koncertu izmaknil torbo s 6000 evri, kolikor so organizatorji zbrali s prodajo vstopnic, nekateri pa so pod pretvezo, da pomagajo bolni deklici, zbirali denar po Sukošanu blizu Zadra in ga spravljali v lasten žep. Stephanie so na začetku letošnjega leta postavili diagnozo arnold-chiarijeve malformacije, pri kateri se nekatere možganske strukture, morda zaradi pomanjkanja prostora v lobanji, pomikajo proti hrbteničnemu kanalu. Mnogi imajo zaradi tega težave z vidom, spanjem, požiranjem in ravnovesjem, bolečine v vratu, omedlevice, kronično utrujenost, povišan srčni utrip, glavobole, abnormalne gibe, nemirne noge in šibke mišice.

Deli s prijatelji