OGORČENA JAVNOST

Ogled Romov kot človeški živalski vrt

Objavljeno 27. julij 2017 09.41 | Posodobljeno 27. julij 2017 09.42 | Piše: T. Š.

V Beogradu turistična agencija ponujala ogled življenja in dela Romov.

Podjetna Nizozemka Lizzy Mae van Son in Petar sta pretiravala z ogledom Romov. Foto: Instagram

BEOGRAD – Prav nevsakdanja reklamna kampanja je uspela beograjski turistični agenciji CitySoul (v prevodu: duša mesta), ki s sloganom v angleščini nagovarja turiste, da imajo »najbolj unikatne (turistične) ture po Beogradu«: gangsterska (po poteh pobojev beograjskih kriminalcev z Arkanom na čelu, na koncu poti pa sledi tečaj ravnanja z orožjem, en naboj je vključen v ceno), pa kraljevska, Titova, Teslova, zemunska (ki jo oglašujejo kot avstro-ogrski del Beograda) in otomanska ogledna vožnja po srbski prestolnici.


90 evrov je stal izlet po romskih poteh.

 

Nenavadni izleti so zamisel podjetne Nizozemke Lizzy Mae van Son, ki se je preselila v Beograd. Staro Zastavino vozilo so odeli v srbske barve, turisti pa so bili nad vožnjami z voznikom Petrom še nedavno navdušeni, kar je moč zaslediti na straneh, kjer podajo vtise s potovanj. Še nedavno, saj je Nizozemkina zadnja pogruntavščina zbudila bes marsikaterega prebivalca; CitySoul je namreč začela izvajati Gypsy Tour, torej romski ogled. »Poglejte, kako živijo, služijo denar in kako bistvenega pomena so za beograjsko okolje. Možnost pogovora z Romom.«
Za dobrih 11.000 dinarjev (nekaj nad 90 evri) so se lahko največ štirje sopotniki odpravili po romskih poteh za poltretjo uro. Toda oglas je zbudil precejšen bes v Beogradu in širše: od prvotnih ciničnih komentarjev kot »Enkratno v našem mestu, romski safari«, srbski antifašisti pa so zadevo primerjali s človeškimi živalskimi vrtovi, ki so še pred 70 leti ponekod po Evropi kolonialističnim belcem razkazovali temnopolte prebivalce sveta.

Javnost ogorčena

Agencijo so številni napadli tam, kjer turistične delavce najbolj skrbi: na spletu so jim začeli podeljevati najslabšo oceno (enico) pa tudi komentarjev na bizarno idejo ni zmanjkalo: »Vaš posel je sramota za človeštvo in upam, da boste kmalu prenehali delovati«, »Služite na revščini drugih ljudi«, »Ignorantski rasisti« ter »Sporočate, da so Romi srečni v revščini, ko kopljejo po smeteh« in podobne misli so se nizale med razburjenimi komentatorji. Nato so se oglasili še s CitySoula.
»Niste razumeli ideje: namen je bil, da tujcem pokažemo, kako pomembni so Romi pri pobiranju starih odpadkov. Ogled bi z njimi šel po mestu, kjer zbirajo kovine, nato pa na zbirališča odpadnih kovin, kjer jih ločujejo. Seveda smo imeli dogovor z Romi, da jim tujci pomagajo, mi pa bi jim dali pol dobička po odštetem davku,« so jeli pojasnjevati ogled v turistični agenciji, kjer pa so ga tudi črtali s seznama, »ker so bili vsi tako razburjeni,« navajajo pri CitySoulu. 


 

Deli s prijatelji