NESTABILNA VLADA

Odstopil pravosodni minister

Objavljeno 10. marec 2015 13.05 | Posodobljeno 10. marec 2015 13.08 | Piše: STA, K. K.

Nizozemski pravosodni minister Ivo Opstelten in državni sekretar Fred Teeven sta v ponedeljek odstopila, potem ko se je izkazalo, da sta zavajala javnost glede dogovora s prekupčevalcem mamil.

AMSTERDAM – Nizozemski pravosodni minister Ivo Opstelten in državni sekretar Fred Teeven sta v ponedeljek odstopila, potem ko se je izkazalo, da sta zavajala javnost glede dogovora s prekupčevalcem mamil. Sodišče je s prekupčevalcem pred 15 leti sklenilo dogovor, vreden dva milijona evrov, ker tožilstvu ni uspelo dokazati, da je denar dobil nezakonito.

Opstelten in Teeven, ki je bil v času dogodka javni tožilec, sta odstop podala le nekaj ur po tistem, ko je ministrstvo razkrilo dejanski znesek denarne transakcije prekupčevalcu z mamili Ceesu H. V času preiskave sta namreč zatrjevala, da je amsterdamsko sodišče prekupčevalcu plačalo precej manj kot dva milijona evrov, pa tudi, da so podatki o transakciji izgubljeni.

»Prevzemam polno odgovornost, zato sem že posredoval svoj odstop kralju,« je v ponedeljek zvečer Opstelten dejal novinarjem. Povedal je, da v preiskavi bančnih potrdil o nakazilu ali drugih dokumentov niso našli, a sam ima digitalni dokaz, da sta bila dobra dva milijona evrov res nakazana Ceesu H.

Oba politika sta člana stranke premierja Marka Rutteja. »Nimam druge izbire, kot da spoštujem njuno odločitev. Vlada je izgubila dva strokovnjaka,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Rutte.

Odstop pravosodnega ministra pred prihajajočimi lokalnimi volitvami bo še oslabil Ruttejevo Stranko za svobodo in demokracijo, ki je že pred tem doživela upad podpore volivcev, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Rutte le s težavo ohranja stabilno vlado z manjšo koalicijsko partnerico, laburisti. Tik pred božičem je nesoglasje med partnericama zaradi zakona o zdravstveni negi pripeljalo do političnega zastoja in pojavile so se celo bojazni, da utegne vlada pasti.

Deli s prijatelji