NASLOVNICA

Odštekani papež v Rolling Stonu

Objavljeno 30. januar 2014 19.10 | Posodobljeno 30. januar 2014 19.12 | Piše: E. B.

Papež Frančišek še naprej uspešno dviguje priljubljenost Rimskokatoliške cerkve.

Papež Frančišek je očaral tudi kultno revijo Rolling Stone. Foto: Facebook

VATIKAN – Da je Rimskokatoliška cerkev ubrala povsem novo pot z izbiro papeža Frančiška, je jasno že dolgo. Za odštekanega papeža so ga označili tudi v kultni reviji Rolling Stone. Ta je – kakor Sveti sedež – očitno ravno tako pripravljena na prelomnico, saj je svojo naslovnico v več desetletjih izhajanja prvič namenila svetemu očetu!

Obsežen prispevek je sestavil uveljavljeni pisec Mark Binelli, ki je Frančiška, tako preprostega, svetovljanskega in prijaznega, kot je opisal svojega sogovornika, smel obiskati kar v vatikanskem domovanju. Ne v razkošni rezidenci, ki se ji je cerkveni poglavar iz Argentine odločno odpovedal, temveč v skromnem dvosobnem stanovanju. »V manj kot letu dni, odkar je sprejel svoje pomembno poslanstvo, se je Jorge Mario Bergoglio občutno odcepil od prejšnjih cerkvenih voditeljev in se med ljudskimi množicami uveljavil kot ljudski papež,« je Binelli zapisal v svojem članku in pristavil, da je zdajšnji sveti oče izjemno duhovit možakar, ki se rad pošali tudi na svoj račun. Denimo, ob svoji izvolitvi na Sveti sedež je konklavu kardinalov menda naznanil: »Naj vam Bog odpusti za to dejanje!«

Zbirka naslovnic

Vsekakor je v Cerkvi, odkar jo vodi prisrčni Argentinec, zavel svež veter: v nasprotju s togim in strogim Benediktom XVI. se zna Frančišek prikupiti in nasmehniti vsem generacijam, kar je velik uspeh za voditelja Vatikana, ki se je vrsto let spopadal z nezaupanjem vernikov in še številnejšimi kritikami nevernikov. Dandanes prav po Frančiškovi zaslugi množice spet drvijo v Rim ob vsakem cerkvenem dogodku, zaupanje v vero pa se vrača s papeževimi odločnimi obračuni s korupcijo in grehi znotraj cerkvenih krogov, še pristavi Binelli.

Februarska tiskana izdaja Rolling Stona bo te dni prišla na police, sveti oče pa bo lahko naslovnico uvrstil že med kar zavidljivo zbirko: med drugim so ga upodobili že na prvi strani uglednega Tima in priljubljenega Vanity Faira.

Deli s prijatelji