UKREP

Odpustili so jih, ker se niso želeli cepiti proti gripi

Objavljeno 03. januar 2013 19.46 | Posodobljeno 03. januar 2013 19.47 | Piše: T. L.

V bolnišnici v Indiani so odpustili osem zaposlenih, ki so odklonili cepljenje.

Univerzalno cepivo za gripo – realnost ali utopija?

GOSHEN – Zaposleno osebje in prostovoljci v univerzitetni bolnišnici v mestu Goshen (Indiana University Health Goshen Hospital) so dobili septembra lani jasna navodila: nič več se ne bodo odločali po svoji volji za ali proti cepljenju proti gripi, ampak je cepljenje brez izjeme postalo obvezno. Ker se osem zaposlenih ni odločilo zanj, so jih odpustili.

»Zdravje in varnost naših bolnikov sta naša glavna naloga. Tako mora biti. Ljudje nam zaupajo, da jih bomo ozdravili,« je povedala Melanie McDonald, ki je v bolnišnici zadolžena za stike z javnostjo. V bolnišnici so nove zahteve sprejeli po priporočilu ameriških Centrov za nadzor in preprečevanje bolezni (U. S. Centers for Disease Control and Prevention), Ameriškega zdravniškega združenja (American Medical Association) in drugih večjih zdravstvenih služb. Z ukrepom želijo zaščititi bolnike z oslabljenim imunskim sistemom, ki so najbolj ogroženi zaradi zapletov in tudi smrti, ki so lahko posledica okužbe z gripo, poroča Foxnews.

Osebno prepričanje več vredno kot delo

Joyce Gingerich, ki so jo odpustili kot medicinsko sestro na onkološkem oddelku, ker se ni želela cepiti, je dejala, da razume razloge, zakaj v bolnišnici želijo, da se osebje cepi, vendar pa cepljenje zanjo ne pride v poštev, ker je v nasprotju z njenimi verskimi prepričanji. »Vem, da ne smem zaradi dela ogroziti svojega osebnega prepričanja,« je dejala Gingericheva, ki je v bolnišnici delala od leta 1987. 

Tudi Sue Schrock, ki je v bolnišnici delala zadnjih 40 let, se ni cepila iz verskih razlogov. Poleg tega verjame, da lahko ljudje ostanejo zdravi, če uživajo naravne vitamine, skrbijo za prehrano ter se dovolj gibljejo.

Deli s prijatelji