IZ ZGODOVINE

Odprli najstarejšo časovno kapsulo

Objavljeno 21. januar 2015 08.21 | Posodobljeno 21. januar 2015 08.21 | Piše: U. S.
Ključne besede: časovna kapsula

Kapsulo so decembra lani odkrili delavci med popravilom počene cevi.

V bostonskem muzeju so odprli časovno kapsulo iz leta 1795. Foto: Reuters

Je iz leta 1795 in velja za najstarejšo ameriško časovno kapsulo. Odprli so jo v bostonskem muzeju lepih umetnosti. Pod ogelni kamen parlamenta sta jo 1795. postavila tedanji guverner Samuel Adams, eden od ustanovnih očetov Združenih držav, in patriot ameriške revolucije Paul Revere, tisti domoljub, ki je med ameriško revolucijo pred bitkama za Lexington in Concord opozoril na prihod Angležev. Zaradi tega se o njem danes uči vsak ameriški osnovnošolec in seveda vsakdo, ki si želi dobiti ameriško državljanstvo.

Kapsulo so na svetlo potegnili enajstega decembra lani, ko so jo odkrili delavci med popravilom počene cevi. Zgodovinarji so potem razpravljali o tem, ali bi jo sploh odstranili, na koncu so jo, in to predvsem zato, ker je voda vdirala v stavbo. In ker je bila kapsula že zunaj, so sklenili še, da jo bodo odprli. Sprva so se bali, da se stvari v njej niso ohranile, saj so jo nekoč že odpirali, prav tako med popravili in obnovo stavbe: izpod vogalnega kamna so jo potegnili že leta 1855, tedaj so vsebino popisali, očistili ter dodali še nekaj spominkov, potem pa jo spet dobro zaprli in postavili na prvotno mesto. No, prejšnji mesec so jo najprej stehtali, potem pa še rentgensko slikali, slednje je zgodovinarje navdušilo, saj so slike pokazale, da je vsebina nerazbita. Zdaj so jo končno odprli.

Malce zarjavela kapsula, malo manjša kot škatla za cigare, tehta 4,5 kilograma in je dolga 14 centimetrov. V njej je 24 srebrnih in bakrenih kovancev iz obdobja med letoma 1652 in 1855, tudi šiling, ki so ga uporniki naredili iz kljubovanja Angliji, vgravirana srebrna ploščica, bakrena medalja s podobo Georgea Washingtona, dobro ohranjeni časniki, tudi izvod dnevnega časopisa Boston Daily, karte, pečat Massachusettsa in stran iz uradne kronike kolonije Massachusetts. Vse to sta izbrala Adams in Revere, in sicer v čast 20-letnici razglasitve ameriške neodvisnosti. Dogodek je bil veličasten: 15 belih konj (po eden za vsako državo) je kapsulo pripeljalo na slovesnost, zakopavanje pa je pospremilo 15 topovskih salv. 

Deli s prijatelji