RAZKOL

Odmev na tujem: Alenka B. kot Kosorjeva, Zoran J. kot Sanader

Objavljeno 08. april 2014 13.23 | Posodobljeno 08. april 2014 13.23 | Piše: STA, T. L.

V Jutarnjem listu pišejo, da odnos Jankovićem in Bratuškovo spominja na odnos med Ivom Sanaderjem in njegovo naslednico Kosorjevo po Sanaderjevem odstopu julija 2009.

Kosorjeva in Sanader: nekoč velika zaveznika, nato pa ...

ZAGREB – Razkol med Alenko Bratušek in Zoranom Jankovićem odmeva tudi na sosednjem Hrvaškem. Politično stanje v Sloveniji je doseglo vrelišče, potem ko je ustavno sodišče pred 10 dnevi razveljavilo zakon o davku na nepremičnine in odprlo 200 milijonov evrov veliko proračunsko luknjo, poroča Jutarnji list. Časnik poudarja, da premierka Alenka Bratušek nima težav s koalicijskimi partnerji, temveč znotraj Pozitivne Slovenije (PS).

Glasovanje o interpelaciji proti notranjemu ministru Gregorju Virantu je pokazalo, da stanje v vladni koaliciji ni dobro, pa tudi, da v PS obstaja resna razdeljenost, ko gre za podporo koaliciji, piše zagrebški časnik. Bratuškova vztraja na glasovanju o zaupnici vladi v DZ, potem ko je koalicija v nedeljo dosegla dogovor o ukrepih, ki jih nameravajo sprožiti, da bi nadomestili proračunski primanjkljaj.

»Zdi se, da ni sporno, da bo podporo dobila med koalicijskimi partnerji, da pa je večji problem, kako zagotoviti podporo članov svoje stranke,« navaja časnik in pojasnjuje, da bo premierka zahtevala izredni kongres PS, na katerem bi razpravljali o vodenju stranke in podpori koaliciji.

Janković se ni znebil neposlušne Bratuškove

V časniku poudarjajo, da je ljubljanski župan Zoran Janković jezen in da si prizadeva znebiti se Bratuškove, ker ta ne namerava poslušati njegovih nasvetov. Janković prek poslancev in ministrov, ki so mu ostali zvesti, nenehno maje vlado in premierko, zlasti zdaj, ko so prek Virantovega ministrstva vložili nekaj novih kazenskih prijav proti njemu.

»Primer spominja na odnos med nekdanjim hrvaškim premierjem Ivom Sanaderjem in njegovo naslednico Jadranko Kosor, potem ko je Sanader odstopil julija 2009,« menijo v hrvaškem časniku in trdijo, da se bo Janković kmalu moral odločiti, ali bo odstavil Bratuškovo s čela stranke in s tem tudi s premierskega položaja. V tem primeru bi razpadla vladna koalicija in Slovenija bi imela nove predčasne volitve.
 

Deli s prijatelji