BURNO

Odločitev je padla: Bratuškova je avt

Objavljeno 08. oktober 2014 20.31 | Posodobljeno 08. oktober 2014 20.31 | Piše: T. L.

Drama je končana, pristojnih odborov Bratuškova ni prepričala: prejela je le 13 glasov za in 112 proti.

BRUSELJ – Usoda Alenke Bratušek in njene nadaljnje bruseljske kariere je bila danes v rokah odborov Evropskega parlamenta za okolje in energijo, poslanci pa so se brez kančka dvoma odločili, da jih na zaslišanju ni prepričala. Poslanci odborov za energijo in okolje so namreč komisarski kandidatki za podpredsednico za energetsko unijo prisodili negativno oceno: dobila je 13 glasov za, 112 proti, dva pa sta se vzdržala. Želje politične skupine evropskih liberalcev (Alde) in tudi same Bratuškove, da bi dobila možnost novega zaslišanja, je tako padla v vodo.

Kdo je glasoval za Bratuškovo?

Glasovanje je potekalo za tesno zaprtimi vrati, zato podrobnosti glasovanja niso znane javnosti. Bratuškova je prejela zelo nizko število glasov članov odborov, Dave Keating, novinar časnika European Voice, pa se vprašuje, kdo vse je sploh glasoval za slovensko kandidatko. Na twitterju je zapisal, da ima Alde v obeh odborih le 12 predstavnikov, tako da se zdi, da je – če je Alde enotno stal za Bratuškovo in so jo vendarle podprli – na stran Bratuškove stopil še eden od poslancev ter se ob tem vprašuje, kdo.

Kar ni uspelo Bratuškovi, je Cañeti

Kako napete so razmere v Bruslju, kažejo raznolike informacije in špekulacije, ki se že ves dan pojavljajo po domačih in tujih medijih ter na družabnih omrežjih, kjer so evropski poslanci kar tekmovali v objavljanju različnih mnenj o razpletu dogodka in najrazličnejših špekulacij. Kot smo poročali, se je danes pojavila tudi možnost novega zaslišanja Bratuškove, vendar brez prisotnosti medijev. Drugo zaslišanje je, denimo, že uspešno prestal britanski kandidat Jonathan Hill, kandidat resorja finančne stabilnosti finančnih storitev in unije kapitalskih trgov. Novinar Keating je sicer ocenil, da so možnosti za njeno drugo zaslišanje minimalne.

Glasovanje o usodi španskega kandidata Ariasa Cañete in Bratuškove se je sicer začelo ob 18.30 uri, sledila pa še glasovanja o ostalih kandidatih, ki so vsi, kljub temu, da takoj po zaslišanjih niso dobili zelene luči, glasovanje prestali.

Izredno stanje v Bruslju

Sicer pa, kot piše spletni portal Euractiv.com, je bil prihodnji predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker v nenehnem stiku s predsednikom evropskega parlamenta Martinom Schulzem in z drugimi vodji največjih političnih strank ter s kandidati za komisarje. Neuradno naj bi veliko časa preživel v telefonskih pogovorih z vsemi vpletenimi. Portal še navaja informacije, da Bratuškova ni edina, katere glavo naj bi zahtevali po zaslišanju, o čemer se je ugibalo v teh dneh. Na spolzkih tleh je bil tudi španski kandidat Arias Cañete, čeprav ga stranka EPP podpira. V primerjavi z Bratuškovo je Cañeta dobil podporo pristojnih odborov, zanj je namreč glasovalo 83 poslancev, proti jih je bilo 42, trije pa so se vzdržali.

Zapleti in morebitna nova zaslišanja kandidatov pa za Junckerjevo ekipo pomenijo le več težav pri glasovanju, ki je napovedano za 22. oktober. To je Junckerjev dan D, saj tedaj člani Evropskega parlamenta v celoti podprejo ali zavrnejo komisijo. 

Deli s prijatelji