SOSEDJE

Odločeni: Prostora za ekstremizem ni

Objavljeno 01. december 2014 19.21 | Posodobljeno 01. december 2014 19.21 | Piše: STA, T. L.

Nove ukrepe proti ekstremizmu so v sosednji Avstriji danes predstavljali kar štirje ministri.

DUNAJ – Avstrijska vlada bo okrepila preventivo pred ekstremizmom. Kar štirje ministri so danes predstavili novo posvetovalnico za žrtve ekstremizma in tudi dežurno telefonsko številko, na katero se lahko obrnejo prizadeti oziroma njihovi svojci in znanci. Ministrica za družino in mlade Sophie Karmasin je ob današnji predstavitvi zatrdila, da v Avstriji ni prostora za ekstremizem.

Od posvetovalnic do mobilne ekipe

Posvetovalnica je namenjena družinam, sodelavcem, sošolcem, učiteljem in prijateljem, ko se mladostnik »oddalji«, je poudarila Karmasinova in dodala, da pri projektu ne gre samo za boj proti džihadističnim gibanjem, temveč bo poskušal preprečevati vse oblike ekstremizma.

Poleg dežurne številke posvetovalnica zajema tudi mobilno ekipo, ki je usposobljena za krizne primere in bo lahko hitro našla družine in prijatelje prizadetih. Pri tem ji bodo pomagale tudi družinske posvetovalnice in socialne ustanove za mlade. Posvetovalnica proti ekstremizmu bo delovala v okviru družinskega ministrstva.

Osem od 14 še v preiskovalnem priporu

Na današnji predstavitvi je bilo govora tudi o petkovi obširni raciji domnevnih islamskih skrajnežev na Dunaju, v Gradcu in Linzu, v kateri so pridržali 14 ljudi. Avstrijska notranja ministrica je danes racijo ponovno označila za pomemben udarec terorizmu. Osmim od 14 pridržanih je okrožno kazensko sodišče v Gradcu odredilo preiskovalni pripor, saj obstaja nevarnost bega in izvedbe kaznivih dejanj. Štiri moške so izpustili na prostost, dva pa še čakata odločitev sodišča.

Domnevni glavni osumljenec, bošnjaški islamski pridigar iz Srbije Mirsad O. je prek svojega odvetnika sporočil, da je bila njegova aretacija pomota. Do aretacij je v petek prišlo v okviru preiskav zaradi suma članstva v terorističnih skupinah v povezavi z rekrutiranjem mladih za boj v sirski državljanski vojni na strani skrajnežev.

Na bojišča v Sirijo ali Irak se je iz Avstrije namenilo okoli 150 ljudi, nekaterim med njimi so oblasti odhod preprečile, kažejo podatki avstrijskega notranjega ministrstva. Kakih 60 ljudi naj bi se z bojišč vrnilo.

Deli s prijatelji