BITI ALI NE BITI

Odločanje: volivci množično na referendum o škotski neodvisnosti

Objavljeno 18. september 2014 17.13 | Posodobljeno 18. september 2014 17.14 | Piše: STA, M. U.

Napeto pričakovanje izida.

Foto: Reuters

EDINBURG – Pred volišči na Škotskem se vijejo dolge vrste volivcev, ki odločajo o tem, ali naj Škotska postane neodvisna. Svoj glas so že oddali tudi nekateri ključni akterji kampanje, ki je boj za volivce bila do zadnjega. Pričakovati je rekordno volilno udeležbo, prve izide iz posameznih volilnih okrajev pa že sredi noči.

Nekaj več kot 5500 volišč na Škotskem se je odprlo ob 8. uri po srednjeevropskem času in že pred odprtjem so se pred številnimi nabrale dolge vrste volivcev.

Napeto pričakovanje izida

Referendum poteka v napetem pričakovanju izida, ki si ga glede na izenačenost taborov v zadnjih anketah nihče ne upa napovedati. Na škotskih ulicah je vse polno zastav, plakatov in priponk, ki pozivajo bodisi k odločitvi za bodisi proti neodvisnosti.

Svoj glas je v vasi Strichen na severovzhodu Škotske že oddal škotski premier, ki je na čelu prizadevanj za škotsko neodvisnost, Alex Salmond. »To je izjemen trenutek. Gre za priložnost, ki se ponudi enkrat v življenju,« je dejal po oddaji glasu. Na zgodovinskost dogodka po njegovem prepričanju kaže že ogromno število ljudi, ki se je odpravilo na volišča.

V bližini Edinburga je medtem glas oddal nekdanji britanski premier Gordon Brown, ki je odigral pomembno vlogo v kampanji, ki je zagovarjala enotnost Velike Britanije.

Volivci bodo lahko glasovali do 23. ure po srednjeevropskem času. Takoj po zaprtju volišč se bo v 32 volilnih okrajih začelo štetje glasov, ki bo vključevalo tudi več sto tisoč glasovnic, prispelih po pošti.

Deli s prijatelji