MILANO

Odkrili sto novih 
slik Caravaggia

Objavljeno 07. julij 2012 17.15 | Posodobljeno 07. julij 2012 17.17 | Piše: E. B.

Italijanska umetnostna zgodovinarja odkrila okoli sto del renesančnega mojstra.

MILANO – So umetnine iz arhiva Peterzano pravzaprav del opusa renesančnega mojstra Caravaggia? Tako namreč trdita italijanska umetnostna zgodovinarja Maurizio Bernardelli Curuz in Adriana Conconi Fedrigolli. Vztrajata, da približno sto osnutkov in slik pripada prav velikemu umetniku, ki naj bi jih ustvaril že v svoji zgodnji mladosti.

Avtorstvo mojstrovin so vrsto let pripisovali slikarju Simoneju Peterzanu, učitelju, ki je z vajenci, tudi Caravaggiem, pogosto skiciral podobo človeškega telesa in upodabljal verske prizore. Če bodo pristojni odbori potrdili prepričanje strokovnjakov, bo umetnostna zgodovina končno dobila odgovor na vprašanje, kaj je renesančni velikan počel v času med 1584 in 1588, v obdobju, iz katerega je za zdaj dokumentirana le peščica njegovih del. »Naravnost nemogoče je, da v tistem času ne bi ustvarjal, kajti takrat je bil že zelo znan in iskan mlad slikar,« sta zgodovinarja še podkrepila svoje trditve in pojasnila, da so umetnine, ki naj bi jih izdelal Caravaggio in ne Peterzano, raztresene po vsem Milanu, po številnih cerkvah in tudi palači rodbine Sforza.

Caravaggio, njegovo pravo ime je bilo Michelangelo Merisi, je živel izjemno kaotično in nemirno, umrl pa je v sumljivih okoliščinah, star komaj 38 let. Novoodkrite umetnine, sta prepričana strokovnjaka, kažejo njegov značilni odrezavi in hitri slog, ki ga je razvil že okoli desetega leta starosti, Peterzano pa je slovel po mnogo mirnejši roki.

Deli s prijatelji