ODKRITJE

Odkrili so planet, podoben Zemlji

Objavljeno 21. april 2014 09.44 | Posodobljeno 20. april 2014 19.09 | Piše: U. S.

Kepler-186f je kamnit in zaščiten pred škodljivim sevanjem, na njem je morda življenje.

Kepler-186f kroži okoli zvezde, skoraj 500 svetlobnih let stran od nas.

WASHINGTON – Desetletja astronomi iščejo svet, kot je naš, zunaj Sončevega sistema, na katerem bi bilo možno življenje. Zdi se, da jim je vendarle uspelo, da so le našli sveti gral! Planet, 10 odstotkov večji kot Zemlja, kroži okoli zvezde, oddaljene 490 svetlobnih let. Kepler-186f – odkrili so ga s Keplerjevim teleskopom ameriške agencije Nasa – ima primerne razmere za tekočo vodo na površju, ki je ključna sestavina za obstoj življenja, kot ga poznamo: je v t. i. območju Zlatolaske oziroma naseljivosti, torej ni niti prevroče niti premrzlo, ampak ravno prav.

Prelomno odkritje

Znanstveniki menijo, da je kamnit, kot so Zemlja, Venera ali Mars. To je doslej najmanjši planet, kar so jih našli v območju naseljivosti, je pojasnil profesor Stephen Kane, astrofizik z univerze v San Franciscu. Planeti, ki so več kot 50 odstotkov večji od Zemlje, gredo skozi transformacijo in začno zbirati zelo gosto atmosfero, podobno tistim, ki jih vidimo okoli plinskih velikanov v našem sistemu, Jupitra in Saturna. »Čeprav kroži okoli zvezde, ki se razlikuje od našega Sonca, je sam planet, po velikosti in količini energije, ki jo dobiva od svoje zvezde, najbolj podoben Zemlji od vseh, ki smo jih našli doslej,« pravi Kane. »To je prelomno odkritje v iskanju planetov, ki niso samo tako veliki kot naš, ampak so mu tudi zares podobni,« je dodal Doug Hudgins, Nasin znanstvenik pri progamu Kepler.

Od skupno 1800 do danes odkritih eksoplanetov jih je le kakih dvajset v območju naseljivosti, drugi so ali preveliki ali pa krožijo preblizu gostiteljske zvezde, da bi bilo na njih mogoče življenje. Vsi so v primerjavi s Keplerjem-186f precej večji kot Zemlja. Rdeči pritlikavci, zvezde razreda M, bi lahko bili neprimerni za življenje, saj oddajajo precej več škodljivega sevanja kot naše Sonce (razred G). No, Kepler-186f (je najbolj oddaljen od petih planetov, ki krožijo okoli zvezde Kepler-186) bi bil lahko zaščiten pred škodljivim sevanjem, saj je na zunanjem robu naseljivega območja. Čeprav obstaja možnost življenja na tem oddaljenem planetu, je gotovo eno: prav kmalu ga ne bomo obiskali. Oddaljen je več kot 400 svetlobnih let, kar pomeni, da bi s svetlobno hitrostjo do tja potovali pol tisočletja.

Deli s prijatelji