IZRAČUNI

Odhajajoči papež polni Rimljanom mošnjičke

Objavljeno 23. februar 2013 20.15 | Posodobljeno 23. februar 2013 20.15 | Piše: Adrian Grizold

Samo to nedeljo v Rimu pričakujejo najmanj 150.000 romarjev.

Na Petrovem trgu naj bi se zbralo 150.000 ljudi.

RIM – To nedeljo in še več prihodnjih bodo množice z vseh koncev drle v Rim. Tega navala se v večnem mestu ne bojijo, mnogo obubožanim institucijam se zdi kot blagodejen dež, saj jim bo tešil žejo v praznih blagajnah. Za letošnji pohod na Rim je kriv predvsem papež Benedikt XVI., ki je pred dnevi šokiral Cerkev z nepreklicnim in takojšnjim odhodom. V nedeljo bo z balkona Petrove bazilike povedal še zadnjo javno angelsko molitev, zelo hitro, morda že 15. marca, pa naj bi od tam razglasili novega papeža.

V prihodnjih tednih v večnem mestu pričakujejo celo več milijonov obiskovalcev, od romarjev do klasičnih turistov in radovednežev. Pretekli konec tedna se je že močno povečala zasedenost hotelov, kapacitete bodo polne vse do velikonočnih praznikov, april, maj in junij pa so tradicionalno bogati in najprimernejši za obisk mesta na sedmih gričih. Hotelirji napovedujejo desetodstotni porast prenočitev. Že to nedeljo bo po uradnih podatkih Rim obiskalo več kot 150.000 romarjev, precej bo tudi drugih obiskovalcev. Ob nekaterih dogodkih se obetajo podobni prizori kot na pepelnično sredo, ko so množice spremljale zadnji veliki papežev nastop v baziliki in se je zvečer pred njo nabrala kar dva kilometra dolga kolona, ki se je vila okoli celotnega Trga sv. Petra. Najbolj optimistični si obetajo, da bo tokratni pohod prinesel podobno število obiskovalcev kot sveto leto 2000 in čas ob smrti papeža Janeza Pavla II.

Lov na terase

Za vse bolj obupane Rimljane ima tako papežev odhod tudi drugo plat: mnogi si v veliki krizi obetajo več prodaje in zaslužka, na dlani je, da bodo med papeško mrzlico, kot so predvideno dogajanje poimenovali v turističnih združenjih, cene za storitve in potrošnjo krepko poskočile. Mestne oblasti so že uvedle ukrepe v javnem prometu in obljubile poostren inšpekcijski nadzor, da s cenami le ne bi pretiravali. Med nedeljsko mašo na prostranem trgu pred baziliko tako namesto običajnih 50.000 pričakujejo kar 150.000 obiskovalcev. Te dni je močno narasla prisotnost medijev, trume fotografov in snemalcev bodo oblegale Petrov trg in Vatikan vsaj par prihodnjih tednov. Prostih sob domala ni več, cene zanje so poskočile za tri- in večkrat, prav tako so najeti vse terase (teh v Rimu ni malo kot tudi ne kamnitih in bronastih rimskih angelov!) in balkoni z razgledom na zanimive predele, predvsem na vatikansko mesto. Med najboljšimi plačniki, ki so za najem stanovanja s teraso pripravljeni odšteti tudi do 60.000 evrov, so tuje televizijske družbe, ki bodo svoje objektive usmerile v neugledni dimnik, moleč iz slovite kapele, in nestrpno čakale na bel dim. Ta namreč pomeni, da je 117 zaprtih in od sveta odrezanih kardinalov izvolilo novega papeža. Pravijo, da se ti stroški obrestujejo, saj bodo z reklamami (tudi cena teh je vrtoglavo poskočila) pred poročili, med njimi in po njih ter v posebnih oddajah iz Rima veliko zaslužili.

Papeški učinek

Lani je bilo eno najslabših let za rimski turizem, pravijo v zavodu Enit, za letos pa pričakujejo celo 20-odstotni dvig v pomladnih mesecih, tudi zato, ker mnogi Evropejci ne potujejo več čez oceane, temveč znova in znova odkrivajo čare in lepote stare celine. In Italija, veste, je s svojo kulturno in naravno dediščino vsekakor med najmikavnejšimi. Zveza za varstvo potrošnikov Codacons naj bi strogo nadzirala verjetne prekrške v kakovosti in cenah, ki jih pričakujejo predvsem okoli Vatikana in na več mestih v okolici Rima, kjer se bo zadrževala in prenočevala glavnina romarjev. Tam že zdaj ponujajo sendviče ali malo plastenko mineralne vode celo za sedem evrov oziroma za tri in več. Podobno je s spominki, vse več je plastičnega kiča, tudi rožne vence lahko kupite pa spominske kovance in druge koščke in kosce iz te in one papeške vladavine, tudi te medtem že izdelujejo vse od Indije pa do Daljnega vzhoda. Proizvajalci in prodajalci že napeto pričakujejo ime novega papeža, nekateri so šli celo tako daleč, da so že pripravili kolekcije s podobami najbolj verjetnih, čeprav s tem, kakopak, tvegajo veliko izgubo. In seveda želi zaslužiti tudi Vatikan, kjer samo v imenitnem muzeju pričakujejo do 8000 obiskovalcev na dan. Vstopnina znaša 16 evrov. Pa izračunajte!
 

Deli s prijatelji