RAZKRITO

Odgrnil skrivno tančico z letečega Pentagona

Objavljeno 15. september 2014 23.05 | Posodobljeno 15. september 2014 23.06 | Piše: B. P.

Iz urada ameriškega predsednika pricurljale slike skrivnostnega letala. V predelanem boeingu 747 je pravzaprav vse, kar je tudi na tleh v Pentagonu.

V Združenih državah so za spopadanje z različnimi vrstami naravnih nesreč, vojn, atomskih ali terorističnih napadov razvili prav posebno letalo, ljubkovalno imenovano Letalo sodnega dne, z oznako E-4B NAOC (National Airborne Operations Center). To je pravzaprav nekoliko spremenjen in prirejen boeing 747, po videzu pa še najbolj spominja na airforce one, s katerim se po opravkih prevaža prvi mož ZDA.

A Letalo sodnega dne se od predsednikovega razlikuje po tem, da lahko ljudi na krovu zaščiti tudi v primeru atomskega ali terorističnega napada, vzdrži pa tudi vse vrste vremenskih dogodkov od toče do neurij, orkanov in podobnega. Zasnovano je tako, da porabi izjemno malo goriva in lahko v zraku zdrži dlje kot druga ter tako med oblaki čaka, da se izredne razmere na tleh umirijo.

E-4B NAOC je opremljen s številnimi visoko razvitimi tehničnimi napravami, 67 antenami in satelitskimi krožniki, ponaša pa se tudi s posebnim ovojem, ki ga ščiti pred sevanjem. V primeru vojne se lahko letalo spremeni v leteči Pentagon, saj oprema na krovu uporabnikom omogoča komunikacijo s komer koli kjer koli na zemeljski obli, upravljanje vojske pa tudi jedrskega orožja. Ima tri nadstropja – zgornje je namenjeno upravljanju, v srednjem so konferenčna soba, pisarne, projekcijska in kontrolna soba ter sobe za sproščanje, v spodnjem nadstropju pa je prostor za varnostne sisteme in opremo.

Takšen model je menda že med hladno vojno uporabljal takratni ameriški predsednik Ronald Reagan, pogosto pa ga omenjajo privrženci teorij zarot, ki se vrtijo okrog terorističnih napadov na newyorška dvojčka 11. septembra 2001. Po eni od teh naj bi ravno to letalo takrat uporabili kot center za koordinacijo napada.

Ameriški obveščevalci sicer neradi govorijo o E-4B NAOC, pred dnevi pa je Ari Fleischer, nekdanji zaposleni nekdanjega ameriškega predsednika Georgea Busha, na twiterju objavil fotografije letala s pripisom »takole je videti Letalo sodnega dne« in vsaj delno dvignil tančico, ki ovija to skrivnostno plovilo.

Deli s prijatelji