FRANČIŠEK

Od varnostnika v disku presenetljivo do papeža

Objavljeno 15. marec 2013 14.12 | Posodobljeno 15. marec 2013 14.12 | Piše: Vladimir Jerman

Papež Frančišek je skozi številne življenjske preizkušnje ohranil skromnost.

LJUBLJANA – Argentinski kardinal Jorge Mario Bergoglio je novi papež, izbral si je ime Frančišek. Z italijanskimi koreninami in podiplomskim študijem v Nemčiji tudi simbolno predstavlja most med Evropo in Novim svetom, razvitimi deželami in deželami v razvoju. Na Petrov sedež prihaja kot prvi Američan, ne pa kot prvi Neevropejec. Že prvi papež, sv. Peter, je prišel z Bližnjega vzhoda. Kot še več njegovih naslednikov, bili so tudi iz severne Afrike – drži pa, da je bilo tedanje Sredozemlje v okviru Rimskega imperija dokaj poenoten kulturni prostor. Zadnji Neevropejec je med letoma 731 in 741 papeževal Gregor III. iz Sirije. Prvi rimski škof, kar papež tudi je, ki prihaja z druge celine po 1272 letih, zagotovo izpoveduje premik v miselnosti kardinalov volivcev.

Ljudstvu takoj všeč

Novi papež je bil izbran nepričakovano hitro, že po petih glasovanjih. Kot pojasnilo presenetljive naglice je pricurljala informacija, da se je Bergoglio že na prejšnjem konklavu, ko je bil izvoljen Joseph Ratzinger, po številu glasov uvrstil takoj za njim. Tako naj bi pisalo v dnevniku nekega že pokojnega kardinala.

Kakor koli že, na predstavitvi je novi papež med ljudstvom na trgu požel izjemno naklonjenost.

Poznavalci dodajajo zelo verjetno domnevo, zakaj je med belim dimom in njegovim prihodom poteklo več časa, kot so ga potrebovali prejšnji novoizvoljenci. Bergoglio naj bi si bil poleg ustaljenih postopkih preoblačenja in molitve vzel še čas, potreben, da je zaslužnemu papežu Benediktu XVI. sam telefonsko sporočil novico o svoji izvolitvi za njegovega naslednika. V prihodnjih dneh ga bo še obiskal v Castel Gandolfu. Vse skrbi okrog tega, koliko bi Benedikt XVI. utegnil vplivati na naslednikova ravnanja, pa tisti, ki oba dobro poznajo, odločno odklanjajo, da ni mogoče.

Čeprav je prvi jezuit na Petrovem sedežu, si je Frančišek ime izbral v spoštovanju do sv. Frančiška Asiškega. Prvi vtis je, da njegova odločitev ljudem ugaja, saj ga nekako umešča med preprosto ljudstvo. Lepo se tudi ujema z informacijami, da v domači deželi slovi kot dostojanstvenik, ki se zavzema za revne in jim po svojih močeh pomaga, če le lahko. Tako naj bi bil ob neki priložnosti pomagal stavkajočim delavcem. Na kratko, sledi izročilu sv. Frančiška.

Gorila v diskoteki

Jorge Mario Bergoglio se je rodil 17. decembra 1936 v Buenos Airesu kot eden izmed petih otrok v italijanski družini, priseljeni iz Piemonta. A ta se je v novi domovini do Jorgejevega rojstva že udomačila, iz Italije je namreč dopotoval že ded. Oče je delal na železnici.

Pri 21 letih je Jorge zbolel za hudo pljučnico, zaradi pomanjkanja antibiotikov so mu kirurško odstranili del desnega pljučnega krila.

Na univerzi v argentinski prestolnici je najprej diplomiral in magistriral iz kemijske tehnologije. Ker v svojem poklicu ni dobil zaposlitve, je nekaj časa priložnostno delal kot redar ('vunbacitelj') v diskoteki. Videvali so ga tudi – pričakovano – z nekim dekletom.

Po osebni odločitvi, o kateri v javnosti ni kaj dosti znanega, je odšel v severno mestno četrt Villa Devoto študirat bogoslovje, 11. marca 1958 je vstopil v jezuitski noviciat. Opravil je več študijev, v duhovnika je bil posvečen 13. decembra 1969. Pri triintridesetih, v Kristusovih letih.

Predstojniki so brž opazili njegov voditeljski dar, napredoval je skokovito in leta 1973 postal rektor semenišča v San Miguelu.

Doktorski študij je opravil v Nemčiji, leta 1997 je postal pomožni škof Buenos Airesa, naslednje leto je že prevzel nadškofijo, s tem pa postal prvi med argentinskimi dostojanstveniki. Leta 2001 je prejel kardinalske insignije.

Nogomet in tango

Bergoglio slovi po osebni skromnosti in ponižnosti. V verskih zadevah je konservativen, a predan družbeni pravičnosti. Odpovedal se je bivanju v nadškofijskem dvorcu, ljubše mu je skromnejše stanovanje. Odpovedal se je limuzini s šoferjem, zato se vozi z avtobusi in podzemnim vlakom. Celo kuhal naj bi si sam.

Kot Argentinec je seveda tudi nogometni navdušenec, navija za klub San Lorenzo iz istoimenske četrti argentinske prestolnice, ki z bližnjo okolico šteje 13 milijonov prebivalcev. In kot Argentinec seveda tudi uživa ob zvokih tanga.

Edino, kar so Bergogliu kdaj hudega očitali, je naslednja zadeva. Neki varuh človekovih pravic ga je obdolžil, da je kot jezuitski provincial sodeloval s tedanjim argentinskim diktatorskim režimom pri ugrabitvi dveh jezuitskih duhovnikov. Primer je pred tremi leti prišel na sodišče, ki pa je ugotovilo, da se je Bergoglio sicer res skrivaj sestal z diktatorjem Jorgejem Videlo in vojaškim poveljnikom Emiliom Massero – vendar le zaradi prizadevanja, da bi ugrabljena duhovnika izpustili. To mu je tudi uspelo.

Ob novici, da so Bergoglia izbrali za papeža, so njegovi rojaki pohiteli v buenosaireško stolnico. Kaj kmalu je bila že tako nabita, da sta veselje in navdušenje preplavili še trg pred njo. Voščila in veliko uspeha mu je zaželela tudi argentinska predsednica Christina Kirchner. Čeprav je katoličanka, se z Bergogliem razhajata glede uzakonitve pravice do splava in istospolnih porok.

Umestitvena maša papeža Frančiška bo v torek, na dan sv. Jožefa, na Trgu sv. Petra, ob 9.30.

 Voščila iz Slovenije

Papež Frančišek ob izvolitvi prejema voščila z vsega sveta, tudi iz Slovenije. Slovenski škofje so mu sporočili: »Gospodje kardinali so izvolili človeka, ki je najprimernejši za vodenje Cerkve v današnjem času. Sveti Duh naj vodi vaše življenje in vas navdihuje, da boste izpolnili zaupano poslanstvo. Želimo vam vedrega srca in poguma, da boste sodobnemu svetu oznanjali veselje Kristusovega evangelija.« K izvolitvi sta Frančišku ločeno čestitala tudi premier Janez Janša in predsednik republike Borut Pahor, slednji se bo v torek udeležil Frančiškove slovesne umestitve v Vatikanu.

Le Frančišek

Novi papež se bo imenoval preprosto Frančišek in ne Frančišek I., je v sredo zvečer pojasnil vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi. Številko bodo k imenu dodali šele, če si ga bo v prihodnosti nadel še kateri papež.

Deli s prijatelji