POSLOVNO

Od Tita 
do Zepterja

Objavljeno 11. marec 2012 14.33 | Posodobljeno 11. marec 2012 14.33 | Piše: I. D. M.

Malokdo ve, da je režiser Lordan Zafranović posloval tudi prek podjetja balkanskega kralja loncev.

Lordan Zafranović (foto: Damjan Žibret).

Hrvaška televizija ob ponedeljkih na prvem programu prikazuje dokumentarno serijo Tito – zadnje priče časa, ki jo je posnel znani režiser Lordan Zafranović. Dokumentarci, v katerih o Titu govorijo ljudje, ki so ga dobro poznali, so med najbolj gledanimi oddajami na hrvaški nacionalki. Malokdo pa ve, da se je Zafranović, ki je pred osamosvojitveno vojno pobegnil na Češko, tam ukvarjal tudi s številnimi posli.

Razvejene poslovne povezave

Najprej je leta 1997 posle sklepal prek podjetja Kairos Group iz Liberca. V tem mestu je imelo sedež tudi podjetje mednarodnega trgovca z orožjem Petra Perničke, ki je med vojno dobavljal orožje tudi Hrvaški. Pri tem so nastali zapleti, zaradi katerih se še danes tožijo na zagrebškem sodišču.

Tri leta je Zafranović posloval tudi prek češkega podjetja Unifilm. Pogled v preteklost pokaže, da se je razvilo iz podjetja Passport Zepter Group, pozneje preimenovanega v Zepter Film production. Gre za eno izmed številnih gospodarskih zdužb, ki jih je ustanovil balkanski kralj posode Milan Janković, ki sliši tudi na ime Philip Zepter. Niti sprememba imena niti razvpiti ustanovitelj nista pripomogla k temu, da posli leta 2010 ne bi propadli. Je pa Zafranović skupaj s sinom Ivanom v Pragi ustanovil podjetje Kairos Praha, ki je aktivno še danes.

Deli s prijatelji