V IMENU UGLEDA

Od najslovitejše svingerske plaže ob Jadranu so ostali le spomini

Objavljeno 13. avgust 2015 12.21 | Posodobljeno 13. avgust 2015 12.15 | Piše: E. B.

Plažo so rovinjske oblasti pred dvema letoma, da bi si ubranile ugled, sklenile predrugačiti in prepovedale vsako vedenje, ki bi lahko škodovalo javni morali.

Nekoč raj za svingerje, zdaj zgolj za nudiste. (Foto: S. N.)

ROVINJ – Nekoč je bila plaža ... za orgije, danes pa za nudiste in kopalce, ki držijo svoje roke in druge dele telesa proč drug od drugega. Še pred tremi leti je bil Rt Križ, po domače Punta Križ, središče razvrata, studio za snemanje pornografskih filmov, so mu rekli, odkar so oblasti udarile po mizi, pa seksa v javnosti tam več ni.

Toda gostinski in turistični delavci se še vedno spominjajo golih teles, prepletenih v izvirnih položajih, na vroči plaži ali pa v senci borovega gozdička, ter avtomobilov z registrskimi tablicami iz vse Evrope: vsi so drli na najslovitejšo svingersko plažo ob Jadranu, ali zato, da bi se tudi sami pridružili divji akciji, ali pa zato, da bi akcijo zgolj opazovali. Oboji so se vsekakor počutili odlično, povedo zaposleni, ki s prikrito nostalgijo pripovedujejo o neverjetno sproščenih, omikanih in pri napitninah izjemno radodarnih gostih: plaža je bila venomer čista, se spominjajo, izgredov tam nikoli ni bilo, kljub strastem, ki so se jim predajali, je bila za rt značilna tišina, ki jo je kdaj prekinil le kakšen tihi, stok ali vzdihljaj. Obiskovalci so spoštovali želje drug drugega: sporazumevali so se z gestami, vsakdo je dojel, kdaj je zaželen, tudi zavrnitev je znal upoštevati vsak.

Toda spomnimo, plažo so rovinjske oblasti pred dvema letoma, da bi si ubranile ugled, sklenile predrugačiti in prepovedale vsako vedenje, ki bi lahko škodovalo javni morali. Ostali so le spomini na najbolj razuzdano poglavje v zgodovini hrvaškega turizma. Svingerji so odšli, prišli (ali ostali) so nudisti, vsako uro pa se po plaži sprehodi tudi redar, ki preverja, ali vsi dosledno upoštevajo stroga pravila, zapisana na tabli. 

Deli s prijatelji