SVET ŠTEVILK

Od dragega Pariza do cenejše Prage

Objavljeno 24. oktober 2014 19.18 | Posodobljeno 24. oktober 2014 19.18 | Piše: T. P.

(Skoraj) nič ni zastonj. Vsakokrat, ko zapustimo štiri stene domovanja, bomo namreč vsaj malce razprli denarnico, tudi če se odpravimo zgolj na pijačo v mesto ali na izlet na bližnji hrib. A se pri oceni stroškov pogostokrat zmotimo.

Do denarnic najprijaznejša je češka prestolnica.

Zato smo tokrat pogledali, koliko nas stane konec tedna v priljubljenih evropskih mestih, pri čemer smo seštevali cene dveh prenočitev za dve osebi (v hotelu s štirimi zvezdicami), večerje in ogleda katere izmed najbolj obiskanih turističnih znamenitost. Ter dodali, koliko bomo po polnem dnevu odšteli še za pivo.

1. Pariz: prestolnica ljubezni nikakor ni poceni, saj nam konec tedna z ljubljeno osebo – brez prevoza! – osuši bančni račun za vsaj dobrih 600 evrov, le za spanje pa bomo odšteti petstotaka. Po večerji za dva lahko pripravimo okoli 86 evrov, z vsako steklenico piva pa se obed podraži še za sedem evrov in pol. Vožnja s panoramskim avtobusom nas stane slabih 23 evrov, a k sreči je vsaj ogled slovite katedrale Notre Dame brezplačen.

2. Amsterdam: dve prenočitvi v s kanali prepredenih severnih Benetkah staneta okoli 400 evrov. Sedemdeset evrov lahko damo na stran za obisk restavracije, v kar pa ni všteto pivo, za katero v povprečju odštejemo tri evre. Kdor se želi z ladjico popeljati po tamkajšnji kanalih, naj pripravi še dobrih 16 evrov – prav toliko, kot stane vožnja s panoramskim busom.

3. Dunaj: ko greš na Dunaj, pusti trebuh zunaj, so pravili naši starši. In očitno so imeli prav, saj nas konec tedna v avstrijski prestolnici ožame za okoli 430 evrov, pri čemer je najdražja postavka vsekakor spanje. Ob 340 evrih za spanje dajte na stran še 55 evrov za večerjo, medtem ko nas ogled glavnih znamenitosti z avtobusom in vstopnina v sloviti Hofburg olajšata še za slabe tri desetake. Steklenica hladnega piva pa za dobre tri evre in pol.

4. London: štirje stotaki. Toliko si pripravite za obisk Londona, kjer vas spanec pride okoli 270 evrov. Po 60 evrov si pripravite za večerjo in panoramski ogled britanske prestolnice z vstopnino za Buckinghamsko palačo.

5. Barcelona: ob dveh stotakih za prenočitvi računajte še na dobrih 50 evrov za obed v restavraciji in 2,7 evra za pivo. Občudovanje bazilike Sagrada Familia stane 16 evrov, panoramska avtobusna vožnja pa evro manj od tridesetih. Skupna računica je torej malce več kot 300 evrov.

6. Rim: okusna večerja stanjša denarnico za 80 evrov, za še dobrega stotaka več pa hotelska soba. Trinajst evrov bomo ošteli za panoramsko vožnjo in prav toliko za sprehod med veličastnimi ostanki Koloseja. In če popijemo še pivo, nas izlet v Rim stane nekaj evrov manj kot tri stotake.

7. München: hotelska soba v bavarski metropoli stanjša denarnico za 220 evrov, petdesetaka odštejemo za večerjo, za panoramsko vožnjo pa slabih šestnajst. In če si privoščimo še pivo za slabe tri evre, nas konec tedna oskubi za približno 290 evrov.

8. Milano: najdražji med trojico najcenejših izletov je ogled Milana, kjer spimo za okoli 170 evrov, dobrih sto evrov manj pa odštejemo še za večerjo. Če izpustimo panoramski ogled mesta, prihranimo 27 evrov, kar pa prinesemo notri s pivom za dobrega petaka.

9. Istanbul: prenočitev stane okoli 135 evrov, večerja pa 46. Za vstopnino v slovito Hagio Sofio bomo odšteli malce več kot desetaka, še enkrat toliko pa za panoramsko avtobusno vožnjo. Obisk barvitega Istanbula, kjer pivo nanese dobre štiri evre, nas stane slabih 220 evrov.

10. Praga: za turiste hvaležno lento najcenejšega mesta si je prislužila Praga, kjer pijemo pivo za manj kot evro in pol. Za večerjo bomo odšteli okoli 28 evrov, desetaka manj pa za panoramsko vožnjo. In ko pridamo še spanje za slabih 140 evrov, nas konec tedna stane okoli 185 evrov.

Deli s prijatelji