JUNAK

Oče s sinom rešil dedka z vnukom

Objavljeno 27. avgust 2015 23.45 | Posodobljeno 27. avgust 2015 23.45 | Piše: E. B.

Zlati olimpijec James Cracknell in sin sta iz vode rešila 67-letnika in njegovega vnuka.

James Cracknell, tretji z leve, je Veliki Britaniji dvakrat prinesel olimpijsko zlato

DEVON – Ni le vrhunski športnik, dvakrat ozaljšan tudi z olimpijskim zlatom, je tudi junak z velikim srcem: James Cracknell je iz neusmiljenih valov rešil 67-letnika in njegovega vnuka!

Užival na oddihu v Devonu, nato pa ...

Pri tem mu je pomagal enajstletni sin, ki je pogum in odločnost očitno podedoval po očetu. Croyde, zanimivo, imenovan po priljubljeni plaži, nad katero se navdušujejo deskarji in kjer je potekala prava drama, se je takoj pognal za očetom in na suho pomagal Jimu Greatorexu in komaj sedemletnemu Emersonu Faircloughu. Bilo je v Devonu, ko je dečka, medtem ko se je igral v vodi v gumijastem čolničku, ujel plimski val, na pomoč mu je s kopnega, kar oblečen, pritekel panični dedek, a se niti ta ni mogel rešiti iz primeža mogočnega morja. Cracknell je takrat plaval nedaleč proč, Croyde, ki je prvi opozoril na vpitje in par v stiski, pa deskal v bližini: oče in sin sta se brez omahovanja pognala v akcijo, saj reševalcev v poznih popoldanskih urah ni bilo več. Emersona je močni veslač prijel v naročje in z njim odplaval do obale, še prej pa Jimu pomagal na sinovo desko, ki jo je Croyde držal na nemirnih valovih, dokler se oče ni vrnil še po njiju in upokojenca potisnil do obale, oddaljene zajetnih sedemdeset metrov!

Na mladega junaka je izjemno ponosna tudi mamica, televizijska in radijska voditeljica Beverly Turner, ki je s suhega opazovala napeto dogajanje v družbi mlajših hčerk, pogumnemu dvojcu pa je seveda neizmerno hvaležna Emersonova mati, ki je sina za kratek čas zaupala v varstvo svojemu očetu in ki se je ravno tako pognala v vodo, a je na plažo prispela šele takrat, ko sta imela Cracknell in Croyde že vse niti v svojih rokah. Veslača, ki je s svojim četvercem brez krmarja Veliki Britaniji dvakrat prinesel olimpijsko zlato, in sicer 2000. v Sydneyju in 2004. v Atenah, je za športne zasluge narodu pred desetletjem z viteškimi častmi odlikovala tudi kraljica, zadnja leta pa se kot član konservativne stranke ukvarja s politiko. 

Deli s prijatelji