DVOJČICI

Oče rešil eno umirajočo 
hčer, drugo pa dobrotnik

Objavljeno 30. april 2015 15.16 | Posodobljeno 30. april 2015 15.16 | Piše: E. B.

Vietnamski dvojčici, ki ju je posvojil kanadski par, po presaditvi jeter okrevata.

Vietnamski dvojčici zdaj odraščata v topli kanadski družini. Foto: Facebook

Kateremu otroku bi podarili svoja jetra, če bi bila oba bolna? Na to srhljivo vprašanje sta bila primorana odgovoriti Johanne in Michael Wagner, ki sta predlani posvojila deklici iz Vietnama.

Kanadska zakonca sta z dvojčicama in še petimi starejšimi otroki zaživela srečno družinsko življenje pred letom in pol, ko so jima zdravniki v Torontu sporočili strahotno diagnozo: tako Binh kot Phouc imata bolna jetra, trpita za alagille sindromom, ki prizadene ta organ, lahko pa zajame še srce, ledvice in druge organe, so jima pojasnili. Komaj triletni deklici sta nujno potrebovali darovalca, izkazalo se je, da je primeren le Michael, ki pa se je s tem znašel pred najhujšo dilemo v življenju: katero hčer rešiti? Zdravniki odgovornosti niso hoteli prevzeti na svoja pleča, zato je bila odločitev izključno v rokah staršev, ti pa so nazadnje sklenili, da bo jetra dobila Phouc, ki je bila opazno šibkejša, za Binh pa so se odločili prek spleta poiskati drugega darovalca.

Njun profil na facebooku so potem neverjetno hitro preplavila sporočila več sto dobrotnikov, ki so bili pripravljeni še drugi dvojčici pomagati do boljšega življenja: Phouc so operirali januarja, že konec marca pa je jetra dobila tudi Binh, ki sestri sledi pri okrevanju. »Z besedami se ne moreva zahvaliti tako nesebičnemu dobrotniku,« sta Johanne in Michael zapisala na facebooku in sporočila, da se obe hčerki počutita odlično in da bosta zdaj končno lahko začeli uživati v brezskrbnem otroštvu. Od vsega začetka, še pred posvojitvijo, sta imela občutek, da sta deklici bolni, se Kanadčana spominjata časov, ko sta Binh in Phouc spoznala v sirotišnici: »Stari sta bili leto in pol, tehtali pa sta komaj štiri kilograme. A takoj sva se povezala z njima, vedela sva, da preprosto morata postati del najine družine.«

Deli s prijatelji