SVARILO

Obveščevalci svarijo: 800 džihadistov v Evropi čaka na ukaz

Objavljeno 25. avgust 2015 23.06 | Posodobljeno 25. avgust 2015 23.06 | Piše: Mo. S.

»Prestali so minimalne treninge, njihovi možgani pa so popolnoma oprani in naredili bodo, kar jim bodo odredili nadrejeni,« pravi obveščevalec.

Takšno zastavo naj bi izobesili v BiH.

MADRID – Španske obveščevalne službe so posvarile, da je na območju Evrope približno 800 islamističnih ekstremistov, ki sta jih rekrutirali Islamska država in Al Kaida in so se že borili v Siriji ali Iraku, zdaj pa naj bi načrtovali napade po Evropi.

Z opranimi možgani čakajo povelje?

Kot poroča Jutarnji list, naj bi čakali na nadaljnja navodila, v Evropo pa naj bi se že vrnilo tudi 350 Britancev, ki so se borili in zdaj predstavljajo grožnjo zlasti Otoku. »Ti ljudje so sicer slabo usposobljeni in pripravljeni, je pa težava, da so pripravljeni na vse. Prestali so minimalne treninge, njihovi možgani pa so popolnoma oprani in naredili bodo, kar jim bodo odredili nadrejeni,« je anonimni obveščevalec povedal za Times. Ta navaja, da naj bi bili mnogi ekstremisti sicer pod nadzorom, vendar so se v tem času za njimi izgubile sledi. Najboljši primer je moški iz Maroka, ki je napadel vlakimage na poti Amsterdam–Pariz. Španske oblasti so zanj vedele, ko je odpotoval v Sirijo, pa so ga preprosto – izgubili. Ta napad naj bi bil najpomembnejši dokaz, da se je treba pripraviti na bodoče teroristične akcije.

Tudi španski obrambni minister Francesco Martinez je medtem priznal, da je izredno presenečen, kako malo časa je treba, da običajni mladenič iz soseske postane džihadist. »Ti mladeniči zelo hitro postanejo pristaši Islamske države, že čez nekaj tednov pa so fanatiki,« je opozoril.

V zadnjih dneh pa je na splet, prek katerega Islamska država izvaja propagando, prišel tudi šokantni posnetek dečka, ki plišastemu medvedku z nožem odreže – glavo.

Deli s prijatelji