UKREPI

Obveščevalci prestregli pogovore džihadistov: napadli naj bi železniško postajo

Objavljeno 17. januar 2015 11.39 | Posodobljeno 17. januar 2015 11.39 | Piše: STA, P. Pa.

Skrajneži naj bi načrtovali tudi napade na shode nemškega protimuslimanskega gibanja Pegida.

BERLIN – Tuje obveščevalne službe so prestregle pogovore islamskih skrajnežev o načrtovanih napadih na shode nemškega protimuslimanskega gibanja Domoljubnih Evropejcev proti islamizaciji Zahoda (Pegida) in železniške postaje v Nemčiji, piše nemški politični tednik Der Spiegel.

Povezani s francoskimi napadalci

Časnik pojasnjuje, da so obveščevalci prestregli pogovore nekaterih znanih džihadistov, ki delujejo v več državah, a podrobnosti o njih ne navaja. O tem so obvestili nemške oblasti. »Take namige jemljemo zelo resno,« je za tednik povedal neimenovani visoki predstavnik nemških varnostnih oblasti.

Poleg shodov Pegide med tarčami Spiegel omenja železniški postaji v Berlinu in Dresdnu. Po informacijah časnika so zato že poostrili varnostne ukrepe na železniških postajah v večjih nemških mestih. Spiegel še piše, da so nemške oblasti ugotovile posredno povezavo med napadalcema na francoski satirični tednik Charlie Hebdo in nemškimi islamisti.

Protestirajo vsak teden

Gibanje Pegida, ki nasprotuje muslimanskim priseljencem v Evropi, se je začelo oktobra lani z demonstracijami v vzhodnonemškem Dresdnu, ki se jih je udeležilo okoli 500 ljudi. Odtlej se je okrepilo, shodi potekajo vsak teden, na zadnjem zborovanju v Dresdnu v ponedeljek pa se je zbralo že 25.000 ljudi. Podobni shodi zadnje čase potekajo tudi v nekaterih drugih nemških mestih.

Aktivisti so napovedali podobna gibanja v Avstriji, Švici in skandinavskih državah, nekatere skrajne desničarske skupine v Evropi pa so že podprle Pegido.
 

Deli s prijatelji