PATRIA

Obtoženci na Finskem: S prodajo oklepnikov v Sloveniji ni bilo nič narobe

Objavljeno 11. oktober 2013 16.50 | Posodobljeno 11. oktober 2013 16.50 | Piše: STA, P. J.

Poleg izreka še zadnjih zaključnih besed naj bi danes opravili tudi razpravo o kaznih za obtožene, a le za Wiitakorpija in Nurmija, ki nista del procesa o prodaji oklepnikov Hrvaški.

LJUBLJANA, HELSINKI – Medtem ko se na finskem sodišču danes zaključuje sojenje v zvezi s prodajo osemkolesnikov finske Patrie Sloveniji, je eden od obtoženih, nekdanji generalni direktor Patrie Jorma Wiitakorpi, od finske države na sodišču zahteval odškodnino zaradi dolgotrajnega sodnega procesa, in sicer v znesku 6500 evrov.

Zaključilo se bo danes

Kot poroča finska tiskovna agencija STT, Wiitakorpi svojo zahtevo utemeljuje s tem, da se je sodišče v finski Hämeenlinni odločilo sojenje zaradi afere Patria v Sloveniji združiti s sojenjem zaradi podobne afere na Hrvaškem, zaradi česar se bo vse občutno zavleklo, povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Sojenje zaradi obtožb o podkupovanju v Sloveniji se bo namreč predvidoma formalno zaključilo še danes, nato pa se bo verjetno decembra nadaljevalo s povezanim primerom za Hrvaško. Hrvaški del naj bi se nato končal nekje februarja ali marca, sodba pa naj bi bila znana konec pomladi ali v začetku poletja. Sodbe bodo tedaj izrečene za vse obtožene – tudi za Wiitakorpija in glavnega finančnega direktorja Patrie Kaia Nurmia, ki sicer nista obtožena v hrvaškem delu sojenja.V hrvaškem delu so namreč med skupaj šestimi obtoženimi trije iz slovenskega procesa – nekdanji izvršni podpredsednik podjetja Patrie Vehicles Heikki Hulkkonen, zastopnik Patrie za Slovenijo Reijo Niittynen ter njen direktor prodaje Tuomas Korpi.

Predstavniki Patrie naj bi pri prodaji 84 osemkolesnikov Hrvaški v vrednosti 112 milijonov evrov izplačali za 1,5 milijona evrov podkupnin hrvaškim predstavnikom. Med njimi naj bi bil celo bivši hrvaški predsednik Stipe Mesić.

Vztrajajo, da s prodajo ni bilo nič narobe

V slovenskem delu je že prejšnji petek svoje zaključne besede podal Hulkkonen, v četrtek pa so mu sledili še Wiitakorpi, Niittynen in Korpi. Danes sta bila na vrsti še Nurmio in samo podjetje Paria Vehicles.

Vsi so obtoženi podkupovanja javnih uslužbencev v Sloveniji oziroma oseb, ki so vplivale na nakup 135 osemkolesnikov za Slovensko vojsko za 278 milijonov evrov leta 2006. Vsi tudi vztrajajo, da s prodajo oklepnikov v Sloveniji ni bilo nič narobe.

Poleg izreka še zadnjih zaključnih besed naj bi danes opravili tudi razpravo o kaznih za obtožene, a le za Wiitakorpija in Nurmija, ki nista del procesa o prodaji oklepnikov Hrvaški. Tožilec Jukka Rappe je že napovedal, da bo vztrajal pri zahtevanih kaznih dveh let in pol zapora za Wiitakorpija in leto dni pogojne zaporne kazni za Nurmia.


 

Deli s prijatelji