POBEG

Obsojeni islamist brez težav vstopil v Slovenijo

Objavljeno 17. november 2014 16.47 | Posodobljeno 17. november 2014 16.47 | Piše: B. P., STA

Mirzo Tarika Alija so obsodili v Veliki Britaniji, pa je prek Nemčije in Slovenije z vlakom pobegnil na Hrvaško, od koder je nameraval z letalom odpotovati v Carigrad.

Na zunanjem ministrstvu so doslej zanikali, da bi bila Slovenija del koalicije proti ISIL. Na sestanke članic koalicije naše veleposlanike sicer pošiljajo.

ZAGREB – Pakistansko-britanski kirurg in eden glavnih pridigarjev militantnega islama, 39-letni Mirza Tarik Ali, je pobegnil pred pravosodjem Velike Britanije prek Hrvaške, ki ga je nato deportirala v Pakistan, še prej pa je prečkal tudi Slovenijo. V Zagreb je Ali prispel z vlakom iz Münchna konec marca.

Kot pakistanski vojaški zdravnik je pred desetimi leti prišel v Veliko Britanijo zaradi zdravniške specializacije. Potem je delal v več britanskih bolnišnicah, medtem pa se je tudi predstavil kot eden glavnih privržencev džihada in si od leta 2011 javno prizadeval za sodelovanje v sveti vojni v Siriji.

V Veliki Britaniji so Alija v začetku leta obsodili na 15 mesecev zapora, ker je na nekem uličnem shodu pretepel nekega nasprotnika. Medtem so militantnem zdravniku odvzeli tudi potni list, a je pred objavo razsodbe izginil.

Na Hrvaškem so ga pridržali

Nameraval se je pridružiti Islamski državi v Siriji, 26. marca letos pa naj bi v Zagreb prispel z vlakom iz Münchna, ki pelje tudi čez Slovenijo. Na zagrebškem letališču je vstopil v letalo proti Carigradu, a naj bi turška policija ugotovila, da ima lažne dokumente, in so ga vrnili v Zagreb.

Na Hrvaškem so ga takoj po vrnitvi pridržali in denarno kaznovali. Posredovalo je pakistansko veleposlaništvo v Sarajevu in poslalo njegove dokumente. Potem ga je Hrvaška konec aprila letos deportirala v Pakistan, kjer se je pridružil talibanom. Prejšnji teden se je pojavil tudi na posnetku, v katerem je znova pozval k pridružitvi talibanskim skupinam.

Dejstvo, da je oseba, ki je znana po svojih radikalnih islamskih stališčih, prispela na Hrvaško z vlakom in se potem odpravila proti Turčiji, ni v čast hrvaškim obveščevalnim službam, ne britanskim niti nemškim, izpostavljajo hrvaški mediji. Dodajajo, da se je Hrvaška tudi v tem primeru potrdila kot tranzitna država za džihadistične borce v Siriji.
 

Deli s prijatelji