UMOR SREDI MOSKVE

Obsojajo in žalujejo: Bil je branilec demokracije

Objavljeno 28. februar 2015 14.02 | Posodobljeno 28. februar 2015 14.06 | Piše: STA, Mo. S.

Odzivi na tragično smrt Borisa Nemcova se vrstijo. Merklova, Hollande, Cerar in drugi se strinjajo, da je potrebna hitra in temeljita preiskava.

LJUBLJANA, MOSKVA – Po Evropi in svetu odmeva vest o smrti ruskega opozicijskega voditelja Borisa Nemcova, ki so ga v petek zvečer v ruski prestolnici neznanci zadeli s štirimi streli image. Na mestu je bil mrtev, policija napadalce še išče.

Na dogodek se je že odzval tudi slovenski premier Miro Cerar, ki je na twitterju zapisal: »Najodločneje obsojam umor Borisa Nemcova v Moskvi. Iskreno sožalje njegovi družini in prijateljem.«

Strinja se, da je potrebna hitra in transparentna preiskava, h kateri medtem poziva tudi visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini. Ta sicer pravi, da je bil Nemcov močan zagovornik moderne, uspešne in demokratične Rusije, odprte za ves svet. »EU pričakuje, da bodo ruske oblasti izvedle popolno, hitro in transparentno preiskavo njegovega umora ter krivce kmalu pripeljale pred roko pravice,« je zapisala, z njo pa se strinja tudi predsednik Evropskega sveta Donald Tusk.

Pri obsodbi in pozivu k temeljiti preiskavi sta se jima med drugimi pridružila nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande. Merklova je hvalila pogum Nemcova pri izražanju kritike na račun vladne politike, Hollande pa ga je označil za branilca demokracije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Morali so vedeti, kje se giblje

Umor Nemcova je bil do potankosti načrtovan, so danes sporočili preiskovalci. Kot menijo, so 55-letnika v hrbet iz avtomobila ustrelili s pištolo makarov, kakršno uporabljajo tako v ruski vojski kot policiji. Šest nabojev, ki so jih našli na prizorišču umora v središču Moskve, so po njihovih navedbah izdelala različna podjetja. Zločin je zagrešil nekdo, ki je bil zelo dobro seznanjen z načrti Nemcova, so dodali. »Boris Nemcov je bil s spremljevalko na poti v svoje stanovanje, ki ni bilo daleč od prizorišča. Očitno je, da so bili organizatorji in storilci tega zločina obveščeni o njegovi načrtovani poti,« so zapisali.

Putin naj bi nadziral preiskavo

Medtem ko o natančnem motivu in naročniku ni znanega še nič določnega, pa preiskovalci menijo, da bi bil lahko umor tudi »provokacija z namenom destabilizacije države«, poroča britanski BBC. Da bi lahko šlo za provokacijo, je že pred tem v imenu predsednika države Vladimirja Putina sporočil tudi njegov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov. Kot je sicer dodal, Putin obsoja umor in naj bi celo prevzel nadzor nad preiskavo.

Pred destabilizacijo je posvaril tudi nekdanji ruski predsednik Mihail Gorbačov. »To je poskus poslabšanja situacije, morebiti celo destabilizacije razmer v državi, zaostritve spora,« je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal v Moskvi. Posvaril je tudi pred tem, da bi krvavo dejanje na Zahodu izrabili za podpihovanje protiruskih nagnjenj.

Hoteli so opozarjati, zdaj pa ...

Do umora nekdanjega podpredsednika ruske vlade v času Borisa Jelcina in ostrega kritika Putina je prišlo tik pred večjim shodom opozicije, napovedanim za 1. marec. Tega so prireditelji zdaj odpovedali in namesto tega ljudi pozvali, naj se zberejo na zborovanju v spomin Nemcova. Tega so oblasti v ruski prestolnici že dovolile.

Deli s prijatelji