ODSTOPNA IZJAVA

Obrambni minister ZDA odstopa s položaja

Objavljeno 24. november 2014 20.30 | Posodobljeno 24. november 2014 20.30 | Piše: STA, Ma. F.

Kot verjetno naslednico omenjajo žensko, pravega razloga za odstop pa niso navedli.

Ameriški obrambni minister Chuck Hagel.

WASHINGTON – Ameriški obrambni minister Chuck Hagel je potrdil, da je davi ameriškemu predsedniku Baracku Obami podal odstopno izjavo. Z ministrskega položaja bo odstopil takoj, ko bo senat potrdil njegovega naslednika. Kot verjetno naslednico omenjajo žensko, pravega razloga za odstop pa niso navedli.

New York Times, ki je novico o odstopu objavil, še preden je postala uradna, ugiba, da nekdanji senator iz Nebraske Hagel odstopa, ker Obama ni zadovoljen z njegovim vodenjem vojne proti Islamski državi. Drugi menijo, da je bil Hagel premalo glasen in dejaven na sestankih kabineta, tretji pa, da ni dovolj trdno branil administracije v izjavah.

Sodu naj bi bilo izbilo dno Haglovo pismo svetovalki za nacionalno varnost Susan Rice, v katerem jo opozarja, naj že enkrat ustvarijo politiko do Sirije, ker da napadi na Islamsko državo brez napadov na režim sirskega predsednika Bašarja al Asada ne bodo uspešni. Pismo je menda razjezilo Obamove zunanjepolitične svetovalce v Beli hiši.

Obojestransko sprejeta odločitev

Obama in Hagel sta novico o odstopu edinega republikanca v administraciji sporočila v Beli hiši na slovesnosti pred zaposlenimi in drugimi ministri. 68-letni Hagel se je zahvalil za priložnost, Obama pa je pohvalil njegovo delo. Oba sta dejala, da je bila odločitev o odstopu sprejeta obojestransko.

Hagel je bil prvi obrambni minister v zgodovini ZDA, ki se je na ta položaj prebil iz vrst vpoklicanih veteranov vojne. Bil je v Vietnamu, kjer je dobil več medalj, med drugim tudi eno, ker je rešil življenje lastnemu bratu. Republikanci so kljub temu pred skoraj dvema letoma močno ovirali njegovo potrditev.

Zavedali so se, da lahko vse slabo, kar bo Hagel naredil, vrže negativno luč na njegovo stranko. Obama ga je sicer označil za vzornega obrambnega ministra, ki mu je na štiri oči vedno povedal vse, kar si je mislil.

Deli s prijatelji