STATISTIKA

Območje evra maja z 0,3-odstotno inflacijo

Objavljeno 02. junij 2015 14.08 | Posodobljeno 02. junij 2015 14.08 | Piše: STA, A. L.
Ključne besede: inflacija

Inflacijo so navzgor potisnile predvsem višje cene storitev, pocenila pa se je energija.

Trgovci se bodo lahko odločili in živila s pretečenim minimalnim rokom trajanja še vedno prodajali, pri tem pa sami določali njihovo ceno.

LUXEMBOURG – Območje evra je maja na letni ravni zabeležilo 0,3-odstotno inflacijo, potem ko so cene življenjskih potrebščin aprila stagnirale, je danes v prvi oceni objavil evropski statistični urad Eurostat. Inflacijo so navzgor potisnile predvsem višje cene storitev, pocenila pa se je energija.

Cene storitev so se maja podražile za 1,3 odstotka, medtem ko so se v predhodnem mesecu za en odstotek.

Hrana, alkohol in tobak so se podražili za 1,2 odstotka (aprila za en odstotek), industrijsko blago brez upoštevanja energije za 0,3 odstotka (aprila za 0,1 odstotka). Cene energije so se maja znižale za pet odstotkov (aprila za 5,8 odstotka).

Eurostat bo podrobnejše podatke o inflaciji v območju evra objavil 17. junija.

Slovenija je po podatkih državnega statističnega urada maja na mesečni ravni beležila 0,8-odstotno inflacijo, na letni ravni pa 0,5-odstotno deflacijo.

Zniževanje cen je v zadnjih mesecih povzročalo veliko preglavic, saj je na dolgi rok škodljivo za gospodarstvo. ECB je zato letos začel program t. i. kvantitativnega sproščanja, da bi zajezil padanje cen in inflacijo na srednji rok približal cilju, to je blizu dvema odstotkoma.

Deli s prijatelji