JAJČNA RULETA

Obmetavanje z jajci

Objavljeno 26. julij 2015 00.00 | Posodobljeno 26. julij 2015 00.00 | Piše: S. I.

V angleškem Swatonu je potekalo tekmovanje v metanju jajc, ki vleče korenine iz 14. stoletja. Od klasičnega podajanja do jajčne ruske rulete.

Metalec mora vreči jajce lovilcu, ta pa ga mora ujeti, ne da bi se to razbilo. Foto: Reuters

»Pozor! Leteča jajca!« svari znak na polju pred angleškim mestecem Swaton, kjer vsako zadnjo nedeljo v juniju priredijo tradicionalno svetovno prvenstvo v metanju jajc. Nenavadno tekmovanje ima po trditvah organizatorjev kar 700-letno zgodovino, udeleži pa se ga tudi po več sto tekmovalcev.

Ekipe s po dvema članoma si morajo podajati jajca, ne da bi se ta razbila. Začno pri desetih metrih, zmaga pa par, ki je najdlje vrgel in ujel nepoškodovano jajce. Letos se je to posrečilo Richardu Gutsellu in Michaelu Speakmanu. »Težko je bilo. Zelo nama je pomagal navzdol usmerjen veter, a glavno vlogo je odigral Richard: če jajca ne moreš vreči tako daleč, ga ne moreš niti ujeti,« je o metalcu dejal Speakman.

Srednjeveške korenine

Po podatkih Svetovne zveze metanja jajc (WETF), ustanovljene 2004., ima tekmovanje korenine v letu 1322, ko se je novoimenovani swatonski opat v grofiji Lincolnshire spomnil zanimivega načina, kako privabiti ljudi v cerkev. Ker je edini v vasi redil kokoši, je vsakemu verniku, ki je prišel k maši, podaril po eno jajce. Težava pa je nastala, ko je reka Eau tako narasla, da vaščani niso mogli v cerkev, zato so jim menihi iz opatije metali jajca čez reko. Izročilo pravi, da so v primerih, ko je bila voda še posebno visoka, uporabili celo majhne katapulte.

Od 2006., odkar WETF organizira svetovno prvenstvo v metanju jajc, v Swatonu poteka več disciplin: od klasičnega metanja, ciljanja tarče z jajci in metanja s pomočjo katapulta do jajčne štafete in ruske rulete. Pri tej se tekmovalca postavita drug nasproti drugega in iz košarice, v kateri so pet trdo kuhanih jajc in eno surovo, vzameta po eno in ga razbijeta na svojem čelu: zmaga tisti, ki se izogne surovemu.

»Ljudje sprva ne vedo, kaj naj si mislijo. A ko enkrat pobližje pogledajo in vidijo, kako zabavno je, sodelujejo,« pravi povezovalec programa v Swatonu John Deptford. WETF prireja tovrstna tekmovanja po vsem svetu: na Irskem, Škotskem, Nizozemskem in celo v Avstraliji, če omenimo le nekaj dežel. 

Deli s prijatelji