KRIVDA

Oblasti krive za poplave

Objavljeno 13. oktober 2014 23.24 | Posodobljeno 13. oktober 2014 23.24 | Piše: A. SA.

Mestne oblasti v Genovi pred močnim deževjem niso razglasile preplaha.

GENOVA – Ne samo prebivalci Genove, tudi njihovi rojaki so ogorčeni nad tem, da so to mesto že drugič v treh letih prizadele hude poplave, ne da bi oblasti storile kar koli za to, da bi jih pred njimi obvarovale. Zaradi močnega deževja je v noči na petek, malo pred polnočjo, reka Bisagno prestopila bregove, ulice in ceste pa prekrila z vodo, blatom in naplavinami, v naraslih vodah je umrl 57 let star moški, poplave pa so povzročile tudi veliko materialno škodo.

Meščani so toliko bolj razjarjeni, ker mestne oblasti niso storile nič za to, da bi vnaprej zmanjšale škodo ujme, ki jo je bilo mogoče predvideti, kajti podobna se je že zgodila pred tremi leti, torej ni bilo težko sklepati, da lahko močnemu dežju zaradi lege mesta ob vznožju strmih gora sledijo poplave.

Župan Andrea Dorini se zagovarja, da mestne oblasti prebivalcev niso opozorile na nevarnost in tudi niso sprožile postopkov, s katerimi bi poskušali zadržati vodo v rečni strugi – postavitev vreč s peskom, denimo –, ker tudi oni niso bili opozorjeni, da bi lahko voda tako močno narasla. Vremenska agencija Arpal, ki bi jih morala obvestiti o tem, tega namreč ni storila, izdala je le vremensko poročilo o tem, da se v krajini obeta močno deževje, ne pa tudi, da so pričakovane padavine dovolj velike za razglasitev alarma. »Pri preplahu se lahko ravnamo samo po obvestilih Arpala, in ta niso bila alarmantna,« se brani župan.

»Genovsko blato – državna sramota,« pa je na naslovnici dan po najhujšem objavil največji italijanski časnik Corriere della Sera. Sramota je toliko večja, saj je leta 2011 Genovo prizadela podobna poplava, tudi tista je sledila močnemu deževju, odnesla pa je sedem življenj. Mestne oblasti bi se morale učiti iz izkušenj in vsaj zmanjšati posledice takšnih naravnih katastrof, ne pa, da niso prebivalcev niti opozorile na nevarnost. V treh letih ni bili storjenega prav nič za ureditev rečnega brega, čeprav so bilo načrti za to že narejeni.

Tokratna poplava naj bi na mestni infrastrukturi povzročila za okoli 200 milijonov evrov škode, prostovoljci in drugi so se že lotili čiščenja ulic, Franco Gabrielli, predstavnik mestne civilne zaščite, pa pravi, da nevarnost vnovičnih poplav še ni minila in bo trajala vse do jutri zvečer.

Deli s prijatelji