RAZKRITO

Objavljeni podatki o davčnih oazah

Objavljeno 10. maj 2016 09.30 | Posodobljeno 10. maj 2016 09.30 | Piše: STA, T. Pa.

Gre za podatke o okoli 360.000 podjetjih in posameznikih, ki imajo račune v davčnih oazah, kot so Panama, Britanski Deviški otoki, Bahami, Sejšeli in Samoa.

Fotografija je simbolična.

NEW YORK – Mednarodni konzorcij raziskovalnih novinarjev je uresničil napoved in danes odprl zbirko podatkov o davčnih oazah oziroma tako imenovane panamske dokumente na spletu. Gre za podatke o okoli 360.000 podjetjih in posameznikih, ki imajo račune v davčnih oazah, kot so Panama, Britanski Deviški otoki, Bahami, Sejšeli in Samoa.

Zbirka podatkov, ki je lepo urejena za lažji dostop do informacij, vsebuje 11,5 milijona dokumentov, ki jih je novinarjem predala neznana oseba iz panamske pravniške firme, ki registrira taka podjetja.

ICIJ, v katerem deluje skoraj 400 novinarjev iz skoraj 80 držav, ni objavil vseh 11,5 milijona dokumentov. »ICIJ objavlja informacije, ki so v interesu javnosti. Panamski dokumenti razkrivajo temeljne krivice in neenakosti, ki jih je ustvaril sistem davčnih oaz,« je ob tem sporočil konzorcij.

Zbirka podatkov vsebuje informacije o skoraj 320.000 entitetah v davčnih oazah in segajo 40 let v preteklost od leta 2015. Zbirka podatkov povezuje osebe in podjetja v več kot 200 državah sveta.

ICIJ pri tem opozarja, da obstajajo tudi legitimne uporabe davčnih oaz, in zato noče trditi, da je vsako podjetje ali posameznik s seznama samodejno kršil zakon. Številna podjetja in osebe imajo podobna imena.

Na seznamu je 50 naslovov posameznikov in podjetij, ki imajo račune v davčnih oazah. Podjetij je 21, posameznikov z računi pa 58. Največ jih je povezanih s podjetjem UPC Consulting.

Vse informacije je mogoče najti na spletni strani: https://offshoreleaks.icij.org/.

Deli s prijatelji