USMRTITEV TOMISLAVA

Objavili imena krvnikov, žena Nataša: Upam, da je še živ

Objavljeno 13. avgust 2015 14.11 | Posodobljeno 13. avgust 2015 14.16 | Piše: A. K.

V sredo je na spletu odjeknila novica, da so islamski skrajneži usmrtili Tomislava Salopeka, a njegova družina še vedno upa na čudež.

KAIRO, ZAGREB – »Dolh Klavh in Aah Saina sta usmrtila Tomislava Salopeka,« se glasi eden izmed zapisov islamskih skrajnežev na twitterju. Hrvatu, ki so ga skrajneži ugrabili 22. julija, naj bi vzeli življenje v puščavi na Sinaju. Novica o usmrtitvi mladega geodeta in očeta dveh otrok je na spletu odjeknila v sredo, hrvaški premier Zoran Milanović pa je izjavil, da tega ne morejo potrditi.

Oglasili so se tudi strokovnjaki, ki so za BBC dejali, da se bojijo, da skrajneži niso lagali, saj »so to ljudje, ki ubijajo, da bi širili svojo propagando«. Dodali so, da kljub temu ni mogoče trditi, da je bil Salopek usmrčen, prav tako naj bi bila grozljiva fotografija njegovega trupla računalniško obdelana. 

Na spletu se je dan po pretresljivi novici menda pojavil tudi zvočni posnetek islamskih skrajnežev, v katerem navajajo, da so pokončali Salopeka. »V pokrajini na Sinaju so vojaki kalifata usmrtili hrvaškega talca, katerega zemlja je sodelovala v vojni proti Islamski državi, ker se je čas iztekel, egipčanska in hrvaška vlada pa sta ga zapustili,« naj bi sporočili na posnetku.

Žena: Upanje umre zadnje

Medtem pa Tomislavova družina, njegovi prijatelji in sovaščani upajo, da se bo zgodil čudež. »Želim verjeti in upam, da je moj Tomislav še vedno živ. Upanje umre zadnje,« je za AFP povedala njegova žena Nataša. Oglasil se je tudi njegov oče Zlatko, ki je povedal, da so vsi nestrpno čakali dan, ko bi se moral Tomislav vrniti domov, namesto tega pa so dobili sporočilo, da so ga ugrabili pripadniki Islamske države. »Vsakdo bi si želel rešiti takega človeka. Moj sin je bil vedno miren, umirjen in marljiv.« Dodal je še, da je odšel v tujino zato, da bi poskrbel za svojo družino in da je bil vedno ponosen na Hrvaško.

Ugrabili so ga dva dni pred dopustom

Prebivalci Vrpolja še vedno ne morejo verjeti, da Tomislava ni več in da je moral umreti na tako grozljiv način. Prijatelji so ga opisali kot družabnega človeka, ki je bil veliki navijač nogometnega kluba Dinamo. Tomislavov prijatelj Dražen Pavlović je povedal, da se nikoli ni zapletel v prepir. »Vse to je velika žalost. Odšel je v tujino, da bi zaslužil in otrokom privoščil najboljše, nato pa se vse skupaj konča takole,« je za Jutranji list dejal sosed, ki pa ni želel biti imenovan. »Hči ga je pretekli petek čakala, saj so načrtovali počitnice ob morju,« je še povedal družinski prijatelj Stipe Bjelokapić.

Tomislav bi se namreč moral domov vrniti dva dni po tistem, ko so ga ugrabili. Čeprav družina še vedno upa, da bo prišlo do čudežnega preobrata in da je vse le nočna mora, strokovnjaki v tujih medijih razlagajo, da skrajneži nimajo enega samega razloga, da bi o usmrtitvi nesrečnega Hrvata lagali.

Deli s prijatelji