NEOZDRAVLJIVO

Obiskovalce narodnega parka mori smrtonosni virus

Objavljeno 01. september 2012 14.39 | Posodobljeno 01. september 2012 14.39 | Piše: T. L., STA

Do zdaj so potrdili šest primerov okužbe z virusom, od tega sta dve osebi umrli.

Virusu je bilo izpostavljenih približno 10.000 obiskovalcev narodnega parka.

LOS ANGELES – Približno 10.000 obiskovalcev kalifornijskega Narodnega parka Yosemite je bilo morebiti izpostavljenih smrtonosnemu virusu, za katerim umre eden od treh okuženih in ga ni mogoče pozdraviti. Do zdaj so potrdili šest primerov okužbe z virusom, od tega sta dve osebi umrli, so v petek sporočile ameriške zdravstvene službe.

Hantavirus je redka bolezen, ki se prenaša z urinom, s slino in z iztrebki miši. Bolezen so odkrili leta 1993, od takrat pa so v ZDA zabeležili 587 primerov, od tega se jih je tretjina končala s smrtnim izidom.

Zdaj preiskujejo še več domnevnih primerov redkega hantavirusnega pljučnega sindroma (HSP). Iz ameriškega Centra za nadzor in preprečevanje bolezni pa so sporočili, da je mogoče ogroženih še 10.000 obiskovalcev, ki so bili med junijem in avgustom letošnjega leta nastanjeni v desetih kočah v Narodnem parku Yosemite.

Koče vendarle dezinficirali

Upravljavci parka so ta teden koče zaprli in obvestili obiskovalce, ki so med 10. junijem in 24. avgustom prebivali v njih, naj bodo pozorni na simptome obolenja HSP. 24. avgusta so koče tudi dezinficirali.

Inkubacijska doba HSP traja od enega do šestih tednov po okužbi. Med simptomi so vročina, glavobol, bolečine v mišicah, bolezen pa pogosto hitro napreduje ter vodi v hude motnje dihanja in v nekaterih primerih v smrt. Za bolezen ne obstaja nobeno specifično zdravilo, vendar zgodnje odkritje okužbe in ustrezno podporno zdravljenje povečata možnost preživetja.

Deli s prijatelji