ZDRAVSTVO

»Obdržimo prednost, ki jo imamo v znanosti in inovacijah«

Objavljeno 25. september 2013 13.04 | Posodobljeno 25. september 2013 13.05 | Piše: P. J.

Ključna je večja učinkovitost pri uporabi redkih materialov.

BRUSELJ – V Evropi je še vedno 27 milijonov brezposelnih, od tega 5 milijonov mladih. V EU in njenih članicah je zato treba odstraniti ovire za novo zaposlovanje, meni evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič.

»Treba je ustvariti ravnotežje med zdravjem in okoljem na eni strani ter tehnologijo in industrijo na drugi strani. Kot ima vsako zdravilo stranski učinek, ima tudi vsaka tehnologija učinke na okolje,« je povedala Mazej Kukovičeva.

Kritične surovine so ključne

Dejala je, da je za EU še posebno pomembno obvladovanje bolezni, a da bi lahko razvili pomembne inovacije, morajo biti na voljo najboljše možne tehnologije in materiali. Opozorila je, da večina razvoja zdravstva temelji na redkih materialih, vključno z berilijem. »Telemedicine ne moremo razvijati brez mobilnih naprav. In celo te naprave potrebujejo kritične surovine za razvoj.«

Kot pravi, moramo biti bolj sistematični pri uporabi odpadkov in pri večji učinkovitosti uporabe redkih materialov. Opozorila je tudi na večjo varnost in zdravje delavcev. »Redke surovine so kritične za EU in za našo prihodnost. Nujno so potrebne za to, da obdržimo prednost, ki jo imamo v znanosti in inovacijah. Ne moremo govoriti o rasti in delovnih mestih na eni strani, ne da bi spodbujali gonilnike rasti na drugi,« je dejala.
 

Deli s prijatelji