SREČKO

Obama ušel bombnemu napadu

Objavljeno 02. maj 2012 11.25 | Posodobljeno 02. maj 2012 11.25 | Piše: D. P., STA

V eksploziji je umrlo več šolarjev.

KABUL – Nekaj ur po tem, ko je ameriški predsednik Barack Obama sklenil nenapovedan obisk Afganistana, je Kabul pretresel nov napad talibanov. Tarča samomorilskih napadalcev je bila mednarodna četrt Green Village. V napadu je umrlo več ljudi, med njimi vsi napadalci.

Najprej avto v zrak

V strogo varovani četrti, kjer so poslopja številnih mednarodnih misij v Afganistanu, med drugim tudi ZN in EU, je najprej odjeknila eksplozija avtomobila bombe, ki so ji sledili streljanje in nove eksplozije.

Odločno proti sporazumu

Odgovornost za napad, ki je terjal najmanj šest življenj in se je končal po posredovanju afganistanskih varnostnih služb, so že prevzeli talibani. Kot so pojasnili, so želeli s tem sporočiti Obami, »da ne on ne njegove sile v Afganistanu nikoli ne bodo dobrodošli«. Z napadom so se talibani odzvali na obisk, med katerim je Obama z afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem sklenil novi sporazum o afganistansko-ameriškem sodelovanju po umiku Natovih sil iz države leta 2014 za obdobje 10 let.

Poleg tega so talibani danes v Kabulu sicer izvedli še en napad, v katerem je umrlo več afganistanskih civilistov, večinoma šolarjev iz okoliške šole.

Deli s prijatelji