NAPETOST

Obama pozval Putina: Umaknite vojake

Objavljeno 15. april 2014 10.21 | Posodobljeno 15. april 2014 10.21 | Piše: STA, A. L.

Obama je pohvalil zadržanost Ukrajine zaradi dejanj v državi, ki so, kot ocenjujejo v Washingtonu, jasno vmešavanje Rusije v zadeve svoje sosede.

Barack Obama.

WASHINGTON – Ameriški predsednik Barack Obama je po ponedeljkovem telefonskem pogovoru z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom pozval proruske oborožence v Ukrajini, naj odložijo orožje. Putinu pa je izrazil tudi »globoko zaskrbljenost zaradi podpore, ki jo proruskim separatistom zagotavlja ruska vlada«, so sporočili iz Bele hiše.

Neutemeljene obtožbe

Telefonski pogovor je v ponedeljek zvečer predlagal Putin. Kot so nato sporočili iz Kremlja, je Obami povedal, da so obtožbe, da se Rusija vmešava v vzhodno Ukrajino, neutemeljene. »Ruski predsednik je v odgovoru na zaskrbljenost, ki jo je izrazil ameriški predsednik o tako imenovanem ruskem vmešavanju v jugovzhodno Ukrajino, pripomnil, da takšne špekulacije temeljijo na neosnovanih informacijah,« so sporočili iz Kremlja.


Nato in EU skupaj proti Rusiji

O zaostrovanju razmer na vzhodu Ukrajine bodo danes razpravljali še obrambni ministri EU z generalnim sekretarjem zveze Nato Andersom Foghom Rasmussenom, potem ko so se zunanji ministri v ponedeljek zaradi stopnjevanja napetosti odločili za zaostritev sankcij proti Rusiji. Zasedanja se bo udeležil tudi slovenski obrambni minister Roman Jakič.

 

Umaknite vojake

Iz Bele hiše so nato sporočili, da je Obama Putina pozval, naj izkoristi svoj vpliv pri proruskih separatistih v Ukrajini, da zapustijo vladna poslopja, ki so jih zasedli. Prav tako je pozval »vse neredne enote v državi«, naj odložijo orožje. Obama je ponovno pozval Putina, naj umakne ruske vojake z meje z Ukrajino, da bi tako zmanjšal napetosti. Kot je dejal, je diplomatska rešitev spora še vedno možna, vendar pa ne more uspeti, če se bodo nadaljevali ustrahovanje na ukrajinskih mejah, oborožene provokacije znotraj Ukrajine in retorika predstavnikov Kremlja, ki zgolj potencira napetosti.

Na drugi strani je Obama pohvalil »izjemno zadržanost« Ukrajine zaradi dejanj v državi, ki so, kot ocenjujejo v Washingtonu, jasno vmešavanje Rusije v zadeve svoje sosede.

Finančna pomoč ZDA

V Washingtonu so sicer pred pogovorom med Obamo in Putinom namignili, da se pogovarjajo z evropskimi zavezniki, da bi lahko zaostrili sankcije proti Rusiji. To so potem v ponedeljek že storili zunanji ministri EU, ki so se v Luksemburgu dogovorili za razširitev sankcij proti Rusiji in potrdili finančne ukrepe v podporo Ukrajini. Tudi ZDA so odobrile finančno pomoč Ukrajini.

Deli s prijatelji