PREPOVEDI

Obama odredil dodatne sankcije proti Krimu

Objavljeno 20. december 2014 14.20 | Posodobljeno 20. december 2014 14.20 | Piše: STA, A. L.

»Namen sankcij je ovirati politični proces,« je danes sporočilo rusko zunanje ministrstvo.

Obama je požugal Putinu.

WASHINGTON – Predsednik ZDA Barack Obama je v petek podpisal izvršni ukaz, s katerim je prepovedal naložbe in trgovino s Krimom ter zamrznil premoženje vsem, ki pomagajo oblastem na Krimu. Uvedel je tudi sankcije proti 24 osebam, ki sodelujejo v uporu na vzhodu Ukrajine. Rusija je danes sporočila, da sankcije ovirajo prizadevanja za rešitev ukrajinske krize.

Obama je sporočil, da je želel z izvršnim ukazom ameriškim in drugim podjetjem, ki poslujejo v regiji, pojasniti, kaj se sme in kaj ne. Obenem je tudi ponovno potrdil, da ZDA nikoli ne bodo priznale ruske priključitve polotoka Krim.

»Namen sankcij je ovirati politični proces«

Rusijo je pozval, naj opusti okupacijo Krima in podporo separatistom na vzhodu Ukrajine ter izpolni svoje obveznosti iz dogovora v Minsku, ki poziva k premirju in iskanju politične rešitve za ukrajinsko krizo.

Nove sankcije proti Rusiji je v petek sprejela tudi Kanada, usmerjene pa so predvsem proti naftnemu in plinskemu sektorju ter 20 ruskim politikom in vodjem separatistov.

Rusko zunanje ministrstvo je danes sporočilo, da najnovejši sveženj ameriških in kanadskih sankcij ovira prizadevanja za rešitev krize v Ukrajini. »Namen sankcij je ovirati politični proces,« je v odzivu na sankcije zapisalo ministrstvo. »Washingtonu in Ottawi priporočamo, naj razmislita o posledicah tovrstnih dejanj,« so poudarili in zagrozili s povračilnimi ukrepi, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V Moskvi so še izpostavili, da je Krim nedeljiv del Rusije in da se ruski narod ni in se nikoli ne bo uklonil zunanjemu pritisku.

Prepovedi in še več prepovedi

Ameriške in kanadske sankcije sledijo podobnim, ki jih je v četrtek uvedla Evropska unija in so začele veljati danes. Prepovedana so vsa evropska vlaganja na Krimu ali v Sevastopolu, evropska podjetja in podjetja s sedežem v EU pa ne smejo več kupovati nepremičnin na Krimu, financirati tamkajšnjih podjetij ali zagotavljati storitev zanje. Evropski turistični operaterji ne smejo več nuditi storitev na Krimu, evropske ladje za križarjenja pa se ne smejo ustavljati v tamkajšnjih pristaniščih, razen v nujnih primerih.

Podjetja iz EU ne smejo izvažati dobrin in tehnologij za področja prometa in energetskega sektorja. Skupno je Bruselj zamrznil premoženje 28 podjetij in organizacij, 132 posameznikom pa je EU zamrznila bančne račune in jih uvrstila na seznam oseb, ki imajo prepovedan vstop v EU.

Deli s prijatelji