NAPETOST SE STOPNJUJE

Obama o Putinovem posredovanju v Ukrajini: Drago vas bo stalo

Objavljeno 01. marec 2014 08.26 | Posodobljeno 01. marec 2014 08.26 | Piše: STA, K. K.

Ni komentiral poročil, ali držijo navedbe, da naj bi na Krimu že pristalo 2000 ruskih vojakov, ki naj bi tja prispeli iz Rusije.

Obama je požugal Putinu.

WASHINGTON – Ameriški predsednik je v na hitro sklicani novinarski konferenci v Beli hiši posvaril Rusijo pred kakršnim koli vojaškim posredovanjem v Ukrajini. To se je po navedbah Ukrajine že začelo, vendar v Rusiji to zanikajo in zatrjujejo, da gre za premike ruske vojske v skladu z dogovori z Ukrajino.

Obama zaskrbljen

Obama je izrazil »globoko zaskrbljenost zaradi poročil o ruskih vojaških aktivnostih znotraj Ukrajine« in opozoril, da bo Rusijo drago stalo, če bo prekršila ukrajinsko suverenost. »ZDA bodo skupaj z ostalo mednarodno skupnostjo zagotovile, da bodo posledice kakršnega koli vojaškega posredovanja v Ukrajini,« je dejal Obama novinarjem Beli hiši.

Obama je priznal, da ima Rusija kulturne in gospodarske vezi z Ukrajino ter določene lastne interese, vključno s pomorskim oporiščem na krimskem polotoku, vendar pa bi bila kršitev suverenosti in ozemeljske celovitosti Ukrajine »zelo destabilizirajoča«. Rusko vojaško posredovanje v Ukrajini bi »predstavljalo veliko vmešavanje v zadeve, ki jih morajo razrešiti prebivalci Ukrajine«.

Več sto ruskih vojakov

Ni pa Obama komentiral poročil, ali držijo navedbe, da naj bi na Krimu že pristalo 2000 ruskih vojakov, ki naj bi tja prispeli iz Rusije. Ameriški predsednik je še zatrdil, da v Washingtonu položaj pozorno spremljajo. Medtem je sicer tudi francoska tiskovna agencija AFP ob sklicevanju na neimenovanega predstavnika ameriškega obrambnega ministrstva poročala, da naj bi Rusija na območje Krima poslala »več sto« vojakov.

Danes se je zaradi situacije v Ukrajini na »zasebnem sestanku« sestal tudi Varnostni svet Združenih narodov, ki ga je ukrajinski veleposlanik v ZN Jurij Sergejev po poročanju ameriških medijev obvestil, da so ruski vojaški helikopterji in transportna letala začela vstopati na ukrajinsko ozemlje in da so ruske sile tudi zavzele največje letališče na Krimu, so poročali ameriški mediji.

VS ZN se za zdaj še ni odzval, je pa ruski veleposlanik pri ZN Vitalij Čurkin po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass zatrdil, da so vsa dejanja Rusije na Krimu v skladu z dogovorom z Ukrajino glede ruskega oporišča v Sevastopolu. Zavrnil pa je tudi pobudo, da bi VS ZN na Krim poslal posredniško misijo, kar naj bi predlagale ZDA.

Deli s prijatelji